24 septembrie, 2019

Marii economiști americani se tem că FED a pierdut sau e pe cale să piardă controlul asupra efectelor politicii monetare.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală din Statele Unite a injectat 278 de miliarde de dolari în piață, în doar patru zile, pentru a asigura nevoile de lichiditate ale băncilor americane. A fost prima astfel de intervenție, numită licitație repo, operată de Fed de la criza din 2008.

Catalogată de oficialii băncii centrale drept o criză conjuncturală de lichiditate, economiștii marilor bănci din SUA au dat de înțeles că Fed a pierdut controlul asupra costurilor de finanțare pe termen scurt, situație care alimentează temerile legate de o posibilă criză financiară.


Într-un interviu acordat Financial Times, John Williams, președintele Rezervei Federale din New York, a precizat că banca centrală a lansat o investigație pentru a determina rolul băncilor în această criză de lichiditate, respectiv de ce instituțiile de credit cu exces de cash nu au oferit împrumuturi celor care aveau nevoie. ”Trebuie să ne concentrăm nu atât asupra nivelul rezervelor (Fed, n.r.), cât asupra modului în care funcționează piața”, a spus Williams.

New York Times scrie că situația ar putea fi consecință a curățării portofoliul Fed. Banca centrală din SUA a derulat, în urma crizei financiare, un amplu program de relaxare cantitativă, iar în ultimii ani a început să vândă din activele acumulate în bilanț. Este posibil ca Fed să-și fi redus prea mult rezervele, iar criza de lichiditate să fie o consecință a acestui lucru, notează presa de peste ocean.

”S-a rupt digul finanțării în dolari”, a scris Mark Cabana, de la Bank of America, într-o notă transmisă investitorilor. Michael Schumacher, director Wells Fargo, a avut la rândul său un comentariu dur. ”Situația nu arată bine. Îți stabilești ținta. Ești atotputernica Fed. Se presupune că o poți controla”, a declarat el pentru CNBC.

Săptămâna trecută, dobânzile pe termen lung la care erau dispuse să se finanțeze băncile între ele ajunseseră la 10%.


În urmă cu un deceniu, astfel de mișcări ale dobânzilor pe termen scurt au fost indicatorul distinctiv al unei crize financiare care a dus la căderea unor giganți de talia Lehman Brothers, ceea ce justifică în parte temerile actuale ale investitori, notează MarketWatch.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: