Creșterea puternică a indicilor PMI din martie, calculați în funcție de răspunsurile managerilor de achiziții din zona euro, sugerează că economia europeană a înregistrat, cel mai probabil, o creștere în primul trimestru din acest an, cu toate că atât presiunile inflaționiste cât și cele privind piața muncii s-au menținut la niveluri înalte, notează analiștii capital Economics.
PMI compozit a crescut de la 52 în februarie la 54,1 în martie, peste așteptările specialiștilor care anticipau un nivel similar celui de luna trecută, corespunde unui avans al PIB de 0,5% față de trimestrul anterior, reiese din calculele capital Economics.
Îmbunătățirea s-a datorat în întregime unei creșteri a indicelui serviciilor, în timp ce indicatorul PMI aferent producției a scăzut. Majoritatea statele au raportat o creștere a indicatorului, aceasta fiind ceva mai pronunțată în rândul economiilor mai mici decât în Franța sau Germania.
”Ne așteptăm în continuare ca economia zonei euro să cadă în recesiune la sfârșitul acestui an, pe măsură ce cererea slăbește și se intensifică impactul creșterii ratelor dobânzilor. Acestea fiind spuse, faptul că indicele aferent comenzilor noi a revenit la 52,3 sugerează că ar putea dura ceva mai mult decât am anticipat pentru ca această slăbire să aibă loc”, scrie Franziska Palmas, Senior Europe Economist, într-o notă transmisă investitorilor.
Presiunile inflaționiste, în atenuare
O altă veste bună este scăderea indicelui prețurilor de producție de la 60,8 la 57,8, cel mai scăzut nivel din iunie 2021. Acesta se menține însă la niveluri foarte ridicate în raport cu valorile din trecut,
Cuplat cu indicatorii privind șomajul, datele sugerează că presiunile inflaționiste se mențin ridicate.
”Având în vedere că turbulențele bancare se diminuează, aceste evoluții reprezintă motive în plus pentru ca BCE să continue ciclul de majorare al dobânzilor în lunile următoare”, susține Palmas.
Capital Economics anticipează că dobânda-cheie de politică monetară din zona euro va ajunge la 4%, cu un punct procentual peste nivelul din prezent.
***