30 octombrie, 2023

Economia Germaniei s-a contractat în al treilea trimestru al anului crescând riscul ca cea mai mare economie europeană să intre în recesiune.

PIB-ul a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul anterior, mai puțin decât așteptările economiștilor (-0,2%), arată datele semnal ale biroului federal de statistică, cauza reprezentând-o scăderea consumului final al gospodăriilor populației.

Datele statistice indică lipsa de avânt a economiei după două trimestre de scădere induse de prețurile mari la energie din iarnă, urmate de alte două trimestre de stagnare sau creștere minimă – conform datelor revizuite.


Este singura economie din G7 pe care FMI o vede în contracție în acest an și cu perspective discutabile pe termen lung pentru revenirea pe creștere.

„Economia Germaniei a continuat să stagneze sub greutatea ratelor ridicate ale dobânzii, cererii externe reduse și energiei scumpe. Cu toate acestea, în prezent se pot vedea primele semne că activitatea economică s-ar putea stabiliza spre sfârșitul anului, chiar dacă perspectivele rămân în mod semnificativ îndreptate spre recesiune”, a declatrat pentru Bloomberg, Artin Ademmer – economist.

Ratele mai mari ale dobânzilor la nivel național și global influențează puternic cererea de bunuri industriale, a căror pondere în PIB este mai importantă pentru economia Germaniei decât celelalte state membre UE.

Gigantul din industria chimică Lanxess AG a anunțat că își va reduce forța de muncă cu 7% în această lună, în timp ce Volkswagen AG a spus că își va dubla tăierile de cheltuieli pentru a crește profitabilitatea.

Încetinire și în sectorul serviciilor


În timp ce serviciile au rezistat mai bine, indicele PMI calculat de S&P Global pe baza sondajului printre managerii de achiziții arată o frânare puternică a sectorului.

În plus, situația de pe piața muncii, un punct luminos până acum, se înrăutățește rapid.

Activitatea generală din sectorul privat a continuat să se contracte la începutul celui de-al patrulea trimestru, potrivit S&P Global.

În plus, se așteaptă că scăderea inflației și creșterea salariilor vor produce o revenire a consumului, deși un raport recent al Bundesbank arată că gospodăriile încă nu și-au crescut cheltuielile. Analiştii chestionaţi de Bloomberg consideră că Germania va creşte cu 0,5% în 2024.

Alte date privind PIB-ul din regiune au fost mixte. În timp ce Spania și Belgia și-au menținut creșterea, Austria a intrat în recesiune pe măsură ce consumul și investițiile au scăzut. Cifrele pentru zona euro cu 20 de state care folosesc moneda unică sunt anunțate marți, analiștii estimând că creșterea a stagnat între iulie și septembrie.

Încrederea în economiile din regiune a scăzut pentru a șasea lună consecutivă, deși mai puțin decât se anticipase. Aceasta a fost determinată de industrie și comerțul cu amănuntul, în timp ce serviciile au cunoscut o ușoară creștere.

Performațele recente slabe ale Germaniei au alimentat îngrijorările cu privire la potențialul său viitor, deoarece se confruntă cu o forță de muncă îmbătrânită, o dependență excesivă de China și nevoia de a trece rapid la noi surse de energie, în absența gazelor și petrolului din Rusia.

Înalți oficiali, inclusiv președintele Bundesbank, Joachim Nagel, au avertizat împotriva unui pesimism prea pronunțat, subliniind capacitatea țării de a se adapta. Totuși, ei au recunoscut nevoia de acțiune, ministrul Economiei, Robert Habeck, îndemnând săptămâna trecută la luarea unor decizii pentru a proteja investițiile în economia națională.

Franța cere investiții pentru revenirea pe creștere

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a stimula dezvoltarea economică după ce noile date arată că cea mai mare economia europeană, Germania, s-a contractat în al treilea trimestru din 2023.

„Creșterea în Uniunea Europeană este prea slabă, investițiile sunt insuficiente”, a declarat el jurnaliștilor la Roma, după o întâlnire trilaterală cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso. „Avem nevoie de o revenire economică europeană”.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% față de ultimele trei luni, a raportat luni biroul de statistică al Germaniei, pe fondul scăderii consumului. Datele preliminare de marți sunt de așteptat să arate că și economia franceză stagnează. Se preconizează că Italia va avea o ușoară creștere.

Ministrul francez a spus că economiile europene sunt expuse la riscuri tot mai mari și că guvernele trebuie să urmărească obținerea independenței energetice printr-o integrare mai puternică.

„Europa investește de 10 ori mai puțin decât SUA în Inteligența Artificială, trebuie să facem mai mult și mult mai repede”, a adăugat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: