A doua cea mai mare economie a lumii semnalează apropierea de vârful ciclului economic global, prin reducerea avansului produsul intern brut (PIB) de la 6,8% în 2018 la 6,1%, în 2019, cel mai încet ritm de creştere din ultimii aproape 29 de ani.
Statistica anunţată vineri este încă în plaja țintită de guvern, de 6 – 6,5%, dar în ultimul trimestru deja s-a atins pragul inferior, iar analiștii sunt mai degrabă sceptici privind viitorul, potrivit Reuters.
Pentru analiști dar și pentru oficialii chinezi (chiar dacă nu o recunosc), o creștere a PIB de 6% sau mai mică este cel puțin o avertizare a recesiunii, având în vedere controlul exercitat de guvern asupra economiei.
China s-a confruntat cu scăderea cererii externe dar și a celei interne, cu escaladarea războiului comercial cu SUA, chiar dacă, în ultimii doi ani au fost luate măsuri menite să stimuleze creşterea și să pună sub control riscurile financiare și mai ale de credit.
Incertitudinea
Cu toate că cifrele oficiale au fost conform așteptărilor analiștilor și că există semne că tendința de încetinire s-ar putea inversa, incertitudinile planează asupra performanțelor viitoare.
Unii analiști cred că „aparenta stabilizare a creşterii în trimestrul patru este sustenabilă. Am văzut o îmbunătăţire în industrie. Am văzut eforturi din partea decidenţilor pentru a fi siguri că economia continuă să crească, în special eforturi în finanţarea infrastructurii”, a declarat Louis Kuijs, analist la Oxford Economics în Hong Kong.
Alții consideră „o dezamăgire cheie” decelerarea suplimentară a investițiilor în infrastructură,de la 4 la 3,8%, în ciuda tuturor măsurilor de susținere, cum ar fi permisiunea autorităţilor locale de a emire obligaţiuni în acest scop. „Asta arată că acestea continuă să se confrunte cu constrângeri de finanţare, din cauza lipsei garanţiilor şi a riscurilor de neplată”, spune Tommy Xie, economist la banca din Singapore Ocbc Bank .
Economistul citat se aşteaptă, totuşi, la stabilizare economiei, datoprită armistițiului recent semnat în războiul comercial cu SUA, ca și a politicilor de stimulare.
„Ne așteptăm ca rata de creștere a Chinei să scadă mai departe sub 6% anul viitor”, spune, însă, Masaaki Kanno, economist șef la Sony Financial Holdings în Tokyo. „Este improbabil ca economia chineză să scadă abrupt din cauza politicilor guvernamentale, dar tendința de scădere va rămâne neschimbată”, a eclarat economistul citat.
Partidul comunist chinez a stabilit obiect ivul dublării PIB-ului şi a veniturilor în deceniul 2010-2020 şi transformarea Chinei într-o naţiune „moderat prosperă”.
Totuşi, sursele guvernamentale citate de Reuters susţin că Beijingul intenţionează să stabilească o ţintă de creştere mai redusă faţă de cea actuală de 6-6,5% stabilită pentru 2019, continuând politica de susținere a investiţiilor în infrastructură pentru a evita o încetinire şi mai gravă.
Un sondaj Reuters a ajuns la o estimare de creștere de 5,9% în 2020.
Este de așteptat ca banca centrală să reducă ratele de împrumut, chiar dacă oficialii insistă că nu vor dezlănțui o infuzie masivă de lichidități, așa cum s-a procedat în cazurile anterioare de răstuirnare a tendințelor de scădere, având ca efect creşterea datoriilor.