Miniștrii de Finanțe ai UE au votat marți, la cea de-a treia reuniune a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) prezidată de România, lista actualizată a paradisurilor fiscale.
Noua listă s-a triplat (după ce au fost adăugate marți încă 10 jurisdicții):
Samoa, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Republica Dominicană, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Trinidad Tobago, Insulele Virgine, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.
Ministrul român, Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ECOFIN, i-a surprins pe colegii săi, declarând pentru presă, înaintea întrunirii, că este foarte probabil ca adoptarea listei să fie amânată pentru luna mai.
Declarația lui Eugen Teodorvici a creat confuzie, a explicat pentru Politico.eu un oficial UE, întrucât Consiliul a ajuns la un acord luni seara, când s-a stabilit că o nouă listă va fi prezentată marți.
Ministrul Teodorovici, a cărui propunere de amânare cu două luni a fost ignorată, s-a trezit astfel complet izolat, a declarat un oficial de la ECOFIN, pentru Politico.
Conform unor surse citate în mai multe publicații străine, au existat discuții referitoare la Emiratele Arabe Unite, iar ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a declarat că Roma și-ar fi dorit ca EAU să beneficieze de mai mult timp pentru adoptarea legislaţiei necesare îndeplinirii standardelor UE în materie de fiscalitate.
Întrebat dacă va renunţa la dreptul de veto în privinţa includerii Emiratelor Arabe Unite pe listă, ministrul italian a spus că va ține cont de poziţiile altor state membre și că EAU va putea fi rapid exclusă de pe listă când va adopta legislaţia cerută.
Săptămâna trecută, statele membre UE au respins propunerea Comisiei Europene care cuprindea 23 de state şi jurisdicţii care nu ar face suficient pentru a combate spălarea banilor şi finanţarea terorismului.
În replică, comisarul european pentru justiţie Vera Jourova, a anunţat că Executivul comunitar va revizui lista sa neagră împotriva spălării banilor în aşa fel încât să-şi asigure sprijinul statelor membre.
Scopul acestei liste este de a proteja sistemul financiar al UE prin mai buna prevenire a riscurilor de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului.
Ca urmare a includerii pe listă, băncile şi alte entităţi supuse normelor UE de combatere a spălării banilor vor trebui să aplice controale mai aprofundate (due diligence) în legătură cu operaţiunile financiare în care sunt implicaţi clienţi şi instituţii financiare din aceste ţări terţe cu grad înalt de risc, pentru mai buna identificare a fluxurilor financiare suspecte.