Virusul Ebola ajunge, după Statele Unite, şi în Europa, odată cu repatrierea unui preot misionar spaniol, adus la Madrid pentru tratament.
Miguel Pajares Martin a fost dus la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid. În acelaşi avion care l-a trasportat din Africa se mai afla şi o altă misionară deţinătoare a unui paşaport spaniol şi care lucra în Liberia în acelaşi spital cu acesta. În cazul ei nu a fost confirmat încă infectarea cu virusul Ebola.
Înaintea cazului preotului spaniol, doi americani – un medic şi o misionară – infectaţi cu virusul în Liberia, unde luptau împotriva epidemiei în cadrul unei organizaţii neguvernamentale umanitare, au fost repatriaţi şi internaţi într-un spital special echipat din Atlanta.
Un bărbat suspectat de infestare stă în carantină la New York, iar La Jeddah, în Arabia Saudită, un bărbat a murit miercuri dimineaţă, înainte ca testele să arate dacă este sau nu infestat. El se întorsese recent dintr-o călătorie în Sierra Leone, a fost internat cu simptome specifice infestării cu Ebola.
Epidemia a dus deja la moartea a peste 900 de persoane în ţările din vestul Africii.
Stare de urgenţă în Liberia
Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat miercuri noaptea stare de urgenţă, apreciind că epidemia de Ebola „necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului”.
În ultimile două săptămâni, au fost luate în Liberia măsuri pentru a limita extiderea bolii: concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice.
Epidemia de Ebola, cea mai gravă din istorie de la apariţia virusului în 1976, a provocat 932 de morţi din cele 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 în Guineea, 282 în Liberia, 286 în Sierra Leone şi unul în Nigeria, potrivit ultimului bilanţ din 4 august al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Ebola are, la început, simptome similare răcelii
O persoană infectată cu virusul Ebola are, la început, simptome similare cu răceala – dureri de cap, febră, greaţă. Însă virusul evoluează foarte rapid şi apare hemoragia care devine rapid incontrolabilă şi provoacă, în final, decesul omului bolnav.
Nu există antidot pentru virusul Ebola, însă, teoretic, boala ar trebui să fie uşor de combătut, specialiştii. Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei seringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia, afirmă aceştia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat o reuniune, joi, pentru a discuta măsurile de combatere şi limitare a epidemiei, cea mai mare din istorie.
Anterior, a arătat ia în calcul posibilitatea să folosească medicamente experimentale pe scară largă, dar trebuie să se consulte întâi cu experţi în etică medicală.
Cei doi americani sunt trataţi în SUA administrarea de proteine așa-numite anticorpi monoclonali care inactivează virusul Ebola și a care a fost testat numai pe animale, arată Reuters.
Fonduri de la Banca Mondială
Banca Mondiala a anunţat că alocă 200 de milioane de dolari pentru asistenţa de urgenţă în ţirole din vestul Africii, care se luptă cu cea ma gravă epidemie de Ebola din istorie.
Banii vor fi distribuiţi guvernelor din Liberia, Sierra Leone şi Guinea, dar şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.