8 mai, 2017

Șapte licee profesionale din județul Brașov vor introduce învățământul dual, începând cu anul școlar 2017 – 2018, după succesul Școlii Kronstadt, pionierul din România al acestui tip de educație.

Per total, este vorba despre 639 de locuri în învățământul dual.

Elevii acestor unități vor fi calificați în meserii din domenii foarte active în județul Brașov:

  • mecanic (în special operator maşini cu comandă numerică)
  • electromecanic
  • electric

În momentul de față, la Kronstadt, unde s-a derulat proiectul pilot al învățământului dual, există 11 clase, iar rata de angajare a absolvenților a fost de 97% pentru promoția de anul trecut.

Restul de 3% nu au semnat după absolvire un contract cu angajatorul care le-a asigurat pregătirea practică pentru că nu au dorit ei, a explicat pentru cursdeguvernare.ro inspectorul general școlar de la Brașov, Mirela Blemovici.

Sâmbătă, în cadrul Târgului liceelor din Brașov, a fost organizată o masă rotundă la care angajatorii locali au anunțat că s-a ajuns la apogeul crizei de forță de muncă și că le este imposibil să mai găsească personal calificat.

Reamintim că anul școlar 2017 – 2018 este primul în care se introduce învățământul dual, iar în aprilie s-a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional dual.


Angajatori din toate județele au depus deja la inspectoratele școlare județene cereri de înființare a unor clase de tip dual pentru mai multe calificări.

Avantajele învățământului dual:

  • Clasele sunt organizate doar la cererea angajatorilor, care se ocupă de partea practică a procesului de învățământ, ceea ce asigură, în principiu, nu doar nivelul ridicat al pregătirii, ci și un lco de muncă după absolvire
  • Tinerii care vor urma acest tip de învăţământ vor primi o bursă de 200 de lei din partea statului şi o bursă de 200 de lei din partea operatorului economic care a solicitat şcolarizarea.
  • De asemenea, cazarea, masa şi transportul sunt și ele gratuite.
  • Pentru pregătirea profesională, fiecare elev major, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor încheie un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic şi unitatea de învăţământ. Contractul are ca scop formarea profesională a elevilor, în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate.
  • Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale de nivel 3 al Cadrului Național al Calificărilor, corespunzător nivelului de referinţă 3 al Cadrului European al Calificărilor.
  • Cei care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Certificatul de calificare permite obținerea unui loc de muncă. Absolvenţii învăţământului profesional de tip dual care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal, în condiţiile legii și ale reglementărilor specifice stabilite de ministerul educaţiei.
  • De programele de pregătire profesională pot să beneficieze absolvenţii învăţământului obligatoriu până la împlinirea vârstei de 26 de ani, potrivit metodologiei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: