17 august, 2016

judecatoriUniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România îi cer premierului, printr-o scrisoare deschisă, retragerea proiectului privind reinventarierea și desecretizarea arhivei fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA).

SIPA, serviciul secret al Justiției, a colectat, până la desființarea în 2005, și informații despre activitatea profesională, dar și personală, a magistraților.

Asociațiile respective i-au solicitat premierului Dacian Cioloș să retragă „de îndată” proiectul de hotărâre de guvern inițiat de ministrul Justiției, Raluca Prună și transferarea arhivei SIPA către instituții cu atribuții în domeniul informațiilor „de interes operativ”.


Aceste informații, spun asociațiile, au fost obținute de SIPA prin acțiuni de poliție politică și grave încălcări ale drepturilor omului, condamnate inclusiv de Comisia Europeană.

De asemenea, magistrații semnatari mai cer să afle ce au făcut comisiile anterioare cu privire la această arhivă.

„Soluționarea problemelor generate de moștenirea SIPA, cu implicații grave asupra independenței sistemului judiciar, nu poate fi făcută prin ignorarea integrală a tuturor acțiunilor desfășurate deja în ultimii zece ani și nici prin legitimarea implicită a acțiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret”, se menționează în comunicatul celor două asociații.

Arhiva SIPA

Arhivele DGPA (fosta SIPA – serviciul informativ al Ministerului Justiției) se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde atât dosare de personal, cât şi alte ”documente specifice”.


SIPA avea ca obiect de activitate colectarea de la deținuți a unor informații privind actele de corupţie din mediul penitenciar, însă în timp s-a dovedit că se ocupa de o sferă mult mai largă de fapte care-i vizau pe judecători, procurori, grefieri, poliţişti şi avocaţi.

Secretele adunate vizau nu doar aspecte legate de viața profesională a acestora, ci și de viața privată, iar de-a lungul timpului a existat suspiciunea că acestea erau folosite pentru șantajarea magistraților.

Deschiderea arhivelor ar putea crea un adevărat cutremur în sistemul judiciar din România.

DGPA a fost desființată printr-o HG din 2006, de fostul ministru al Justiției Monica Macovei, iar o comisie similară celei care se intenționează a fi formată acum urma să inventarieze această arhivă și apoi să decidă ce anume va ajunge la diferite instituții. Totul s-a prorogat  o dată, după care nimeni nu s-a mai ocupat de acest lucru.

Ce se va întâmpla cu documentele SIPA, dacă se aprobă proiectul MJ

Proiectul la care se referă cele două asociații de magistrați prevede alcătuirea unei comisii care să inventarieze documentele din arhivă și apoi să propună structurii de securitate din Ministerul Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, după caz.

Dupătoate aceste operațiuni,  Comisia se va ocupa și de transferul documentelor:

  • dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P.A. identificate în arhivă se vor predaAdministrației Naționale a Penitenciarelor
  • documentele identificate ca având valoare istorică vor ajunge la Arhivele Naționale
  • documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justiției.

„Până la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A nu vor fi supuse niciunui proces de copiere”, se spune în proiectul de HG.

Comisia va putea furniza informaţii din documentele cuprinse în arhiva fostei DGPA doar dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea instanţelor judecătoreşti române sau străine

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: