6 aprilie, 2017

Instanța Judecătoriei Sectorului 4 a respins miercuri cererea victimelor de a fi introduse în proces Ministerul de Finanțe și Ministerul Sănătății, astfel încât, supraviețuitorii incendiului și familiile celor decedați nu vor primi despăgubiri de la stat în cadrul acțiunii penale.

Dacă cele două ministere ar fi fost acceptate ca părți responsabile, atunci victimele puteau primi la final despăgubiri din partea statului.

„Statul român nu şi-a luat măsuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constituţie, statul trebuie să-şi apere cetăţenii. Statul român a asigurat drepturile şi libertăţile trecute în Constituţie? Nu! Statul nu şi-a respectat propriile prevederi. Nu a urmărit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre răniţii de la Colectiv sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a fost prima instituţie contactată de medici şi spitale din afară ţării, care au oferit ajutor. Deşi ştia că nu sunt condiţii, ministerul a refuzat să trimită bolnavii în spitale din Europa”, a explicat unul dintre avocați, citat de Mediafax.


În dosarul Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Decizia nu este definitivă.

În această situație, dacă vor dori să Aceștia ar fi vrut ca Ministerul de Finanțe și Ministerul Sănătății să fie introduse ca părți responsabile, ceea ce ar fi însemnat că, dacă se va ajunge la o decizie de condamnare, cele două instituții publice ar fi participat la plata despăgubirilor acordate.

Tot miercuri s-a decis conexarea celor două dosare Colectiv – cel în care sunt judecați patronii clubului și cel în care este inculpat pentru abuz în serviciu fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. 


Dosarul Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Ei sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: