Înalta Curte de Casaţie și Justiție a respins, miercuri, ca inadmisibilă, o plângere depusă împotriva deciziei de clasare a dosarului privind casele lui Klaus și Carmen Iohannis, scrie G4Media. Decizia este definitivă.
Contestația a fost depusă de SC JURINDEX, editorul site-ului Luju.ro, apropiat Antenei 3, același care ceruse și parchetului urmărirea penală a cuplului prezidențial.
Minuta instanței:
Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta SC Jurindex Media SRL împotriva ordonan?ei de clasare nr. 260/P/2018 din data de 06 februarie 2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică confirmată prin ordonan?a nr. 448/C/2020 din data de 16 septembrie 2020 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Obligă petenta la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Dosarul a fost clasat în luna februarie, de Parchetul General, pentru că faptele au fost deja investigate.
Sesizarea îi viza pe soții Iohannis și pe notarul Radu Gabriel Bucșa din Sibiu, și modul în care Carmen și Klaus Iohannis a intrat, din 1999, în posesia a două imobile din centrul Sibiului (situate în strada Nicolae Balcescu nr. 29 și în strada Gheorghe Magheru nr. 35).
Familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unuia dintre imobile.
Instanța a constatat că imobilele au fost dobândite nelegal
În noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a decis definitiv anularea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu deţinut de Klaus şi Carmen Iohannis.
Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea.
Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea.
Președintele Iohannis, în 2016: Soluția instanței mă nemulțumește
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după finalizarea procesului, că soluţia îl “nemulţumeşte” şi că, împreună cu avocaţii săi, caută modalităţi de a contesta hotărârea.
“Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi, împreună cu avocaţii mei, căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu acordat TVR 1.