DNA a pus sechestru pe un imobil deținut de Victor Ponta, în dosarul în care mai este inculpat și Sebastian Ghiță și apare și numele lui Tony Blair.
Fostul premier Ponta mai are un sechestru și în dosarul Turceni – Rovinari dar, potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs prin infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina lui este de numai 51.321,80 lei.
În dosarul campaniei la prezidențiale, însă, prejudiciul este de 220.000 euro.
Conform ultimei declarații de avere, Victor Ponta și Daciana Sîrbu dețin împreună două apartamente în București (unul de 94,88 mp și celălalt – de 175,83 mp), precum și două case de vacanță în Cornu, Prahova (de 202 mp și de 196 mp).
Victor Ponta este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi primit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță pentru a-l desemna pe acesta candidat eligibil al PSD la parlamentarele din 2012.
„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați”, acuză DNA.
Cel nominalizat pentru o candidatură a fost Sebastian Ghiță, care a plătit, la schimb, 220.000 de euro pentru aducerea lui Tony Blair în România.
„Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare.
Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.
Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.
În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, mai susținea DNA.