16 mai, 2019

Parchetul militar investighează manipulările ce au funcționat în timpul așa-numitului Miting al Diasporei, din 10 august 2018, în cadrul anchetei privind violențele forțelor de ordine împotriva protestatarilor.

Printre altele, anchetatorii au cerut informații despre momentul clar în care MAI a aflat că jandarmerița Ștefania nu are coloana fracturată. Jandarmeria a susținut inclusiv a doua zi că starea acesteia era gravă.

Procurorii de caz au solicitat unor instituții mai multe informații ce ar putea lămuri dacă a existat premeditarea anumitor incidente ce le-au oefrit jandarmilor pretextul intervenției în forță în Piața Victoriei.


În urmă cu două săptămâni, Parchetul General anunța extinderea urmăririi penale în acest sens:

Mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire (…) precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor.

Pentru a proba aceste ultime acuzații, procurorii încearcă să lămurească mai multe momente-cheie din timpul desfășurării mitingului.

Printre aceste momente se numără incidentul de la Springtime, când coordonatorii forțelor de ordine implicate au chemat trupele speciale de intervenție (SIAS) susținând că sunt bătuți jandarmi de către demonstranți.


Informația s-a dovedit falsă, dar comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, a decis trimiterea în mijlocul mulţimii, către Springtime, a două detaşamente de jandarmi ca să sprijine poliţia, deşi nu era nevoie. E vorba de detaşamentele de rezervă.

Atunci s-a ajuns la agresarea Ștefaniei, unul dintre jandarmi, și apoi evacuarea manifestanților, în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă.

Dezinformarea privind jandarmerița căreia i-ar fi fost fracturată coloana vertebrală

După miezul nopții,  Antena 3 anunța că femeia s-ar afla în stare gravă în spital, după ce ar fi suferit multiple traumatisme și este suspectă de fractură de coloană cervicală.

Dezinformarea a continuat și a doua zi, când purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat în conferință de presă transmisă direct:

Jandarmii nu-și abandonează camarazii, sunt dispuși să își sacrifice propria viață pentru apărarea celorlați (…) Dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață.

Ulterior, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vizitat-o la spital de Ștefania și anunțat public faptul că tânăra este în stare bună:

Nu este ruptură de coloană cervicală, este bine, s-a ridicat din pat, a comunicat, aşteaptă să meargă la serviciu. (…) Am văzut imaginile, dar ea este foarte bine fizic. Nu mi-a venit să cred, mă aşteptam la cu totul şi cu totul altceva. (…) Are un hematom, nu este o fractură de coloană cervicală. Nu este la terapie intensivă, este pe secţia de chirurgie.

Acum, procurorii au solicitat Spitalului de urgență Floreasca informații privind instituțiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniților internați după violențele din Piața Victoriei, scrie G4Media. Răspunsul ar putea demonstra că șefii Jandarmeriei au dezinformat intenționat opinia publică, întrucât aveau informații clare din partea medicilor, încă din seara respectivă, că starea Ștefaniei este bună.

Șefii din Jandarmerie au fost puși, de altfel, sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

În dosar s-au declarat părți vătămate peste 400 de persoane bătute și gazate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: