12 iunie, 2017

Parchetul General a deschis un dosar penal pe tema achiziţiilor de corvete multifuncţionale și a cerut Senatului corespondenţa purtată pe acest subiect între Ministerul Apărării şi camera superioară a Parlamentului, scrie News.ro

Dosarul se referă la proiectul Guvernului Cioloș de a cumpăra cu 1,6 miliarde de euro patru corvete multifuncționale.

”Vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa transmisă de Ministerul Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor, în cadrul programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncţională»”, se arată într-o adresă a procurorilor citată de News.ro


H.G. nr.906 din 2016 privind programul de înzestrare militară ”Corvetă multifuncțională” a fost abrogată în luna martie de către Cabinetul Sorin Grindeanu.

Abrogarea HG nr. 906/2016 a fost necesară, explica actualul Executiv, deoarece programul nu a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului, condiție obligatorie, conform prevederilor art. 2 din HG 906.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a explicat în martie că aceste corvete vor fi construite tot în România, așa cum prevedea și HG 906.

“Categoric, da. Nu la Galați, (ci – n. red.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esențial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un șantier naval din România. Nu specific un anumit tip de șantier”, a declarat Leș, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.


Nu se schimbă nici parametrii operaționali fixați de tehnicienii din Forțele Navale.

(Citiți și: Ce-a mai rămas dintr-o decizie strategică: Corvetele olandeze pentru România – dispărute în Triunghiul Dragnea – Leș – Tăriceanu)

Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncțională”.

Analiza referitoare la programul de achiziții pentru Marina Militară a început cu 3 ani înaintea mandatului premierului Cioloș, în 2013. De pregătirea contractelor pentru corvete s-a ocupat Departamentul pentru Armamente din cadrul MapN.

În octombrie 2015, prin decizie a premierului Victor Ponta, responsabilitatea coordonării acestui departament revine unui nou secretar de stat: Gabriel-Beniamin Leș, membru PSD Satu Mare.

De precizat că după schimbarea de guvern produsă în decembrie 2015, premierul Dacian Cioloș și ministrul Mihnea Motoc au păstrat echipa de secretari de stat de la Ministerul Apărării, secretarul de stat Leș rămânând în funcție până în octombrie 2016, când a renunțat la poziție pentru un loc în Parlamentul României.

Guvernul a adoptat o lună mai târziu hotărârea referitoare la corvete, în baza analizei Departamentului pentru Armamente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: