Fostul premier polonez, Donald Tusk, a preluat luni mandatul la conducerea Consiliului European. Este ultima instituţie a UE care operează schimbarea, odată cu încheierea mandatului de 5 ani a lui Herman van Rompuy.
Într-o ceremonie de transfer al puterii care a avut loc la Bruxelles, Donald Tusk şi-a prezentat cele patru priorităţi ale mandatului său. Cei doi preşedinţi au făcut declaraţii în holul mare al clădirii Consiliului, plin de funcţionari şi jurnalişti. iar în final, Donald Tusk i-a dat o bucată de chihlimbar fostului preşedinte, chihlimbarul aducând noroc, în Polonia.
Donald Tusk a spus că UE are nevoie de unitate şi „hotărâre nemiloasă” pentru a pune capăt crizei economice. În plus, fcând trimitere spre implicarea Rusiei în Ucraina, noul preşedinte al Consiliului European crede că „istoria se înmtoarce şi în astfel de timpuri este nevoie de leadership şi de unitate politică”.
El este primul reprezentant al ceea ce s-a numit o vreme Noua Europă, a statelor foste comuniste devenite membre ale UE, într-o înaltă funcţie de conducere la nivelul UE. Misiunea sa este de a stabili priorităţile Uniunii şi de a facilita luarea unor decizii comune ale celor 28 de lideri europeni.
La fel ca şi Jean-Claude Juncker, este un politician puternic, nu ca predecesorii lor, percepuţi mai degrabă ca tehnocaţi şi ca nişte personaje gri, a căror misiune a fost mai degrabă să se ajungă prin dialog la compromis.
Priorităţile noului preşedinte al Consiliului European
- Protejarea valorilor fundamentale ale UE, libertatea şi solidaritatea şi păstrarea unităţii UE în faţa ameninţărilor interne şi externe
- Scoaterea UE din criza economică – înfăptuirea uniunii Economice şi Monetare şi protejarea monedei euro
- UE trebuie să fie mai puternică în plan internaţional – Europa trebuie să îşi întărească graniţele şi să îi susţină pe cei din vecinătatea sa, care îi împărăşeşte valorile
- Relaţiile UE – SUA, „care sunt coloane vertebrală a comunităţii noaste democratice”, iar anul viitor este crucial în apropierea celor două maluri ale Atlanticului
Donald Tusk a avut deja o discuţie cu Barack Obama despre TTIP şi despre stuaia din Ucraina. „Am căzut de acord să accelerăm eforturile pentru a ajunge la un acord privind TTIP”, a spus preşedintele Consiliului European.
În privinţa Ucrainei, „am căzut de acord asupra importanţei ca Rusia să se retragă din estul Ucrainei, să înceteze furnizarea de trupe şi echipament şi să permită controlul efectiv al frontierelor şi misiunea OSCE”, a spus Donald Tusk.
Primul său examen va fi Consiliul European din 18-19 decembrie, când liderii europeni vor trebui să cadă de acord asupra planului de investiţii propus de Jean-Claude Juncker, să dezbată reformele econmice şi bugetele naţionale, în contextul disciplinei fiscale.
Potrivit Reuters, oficialii UE se aşteaptă ca Donald Tusk să fie mai activ în politica externă, în special în relaţia cu Rusia, faţă de Herman Van rompuy, mult mai concentrat asupra gestionării crizei economice.