Colegiul Electorilor se reunește luni pentru a 58-a oară în istoria Statelor Unite pentru a vota oficial președintele SUA, cei 538 de membri ai colegiului acționând în numele celei mai importante instituții politice americane.
În ciuda acestui rol determinant, se știu puține lucruri despre cine sunt cei 306 republicani și 232 de democrați membri ai colegiului, despre rolul pe care ei îl joacă sau despre modul în care au fost aleși. Asta și pentru că, în istorie, electorii nu au făcut aproape niciodată altceva decât să valideze rezultatele alegerilor generale.
O tentativă de ultim moment a democraților, care încearcă pe orice căi să blocheze drumul lui Donald Trump spre Casa Albă, e drept puțin probabil să se materializeze, riscă să bulverseze o cutumă.
În ultimele săptămâni, electorii democrați și aliații lor pretind că acest Colegiu al Electorilor trebuie să devină ceea ce spun că ar fi fost intenția originală a lui Alexander Hamilton: un corp deliberativ, cu rol de tampon între votul popular și alegerea președintelui SUA, care să blocheze accesul la funcție al unei persoane necalificate.
O scurtă descriere realizată de Politico a complicatului proces electoral american, în cele ce urmează:
Cine sunt electorii
În spatele fiecărui vot electoral stă o persoană. Dintre cei 538 de actuali electori, unul este chiar rudă cu fostul candidat democrat Hillary Clinton: soțul ei, fost președinte al SUA, Bill Clinton, este elector al statului New York.
Electorii nu sunt aleși oficial înainte de data alegerilor. Atunci când poporul merge la urne, votează de fapt pentru a stabili proporția de reprezentare a partidului în Colegiu, chiar dacă formal alege o persoană pentru funcția de președinte.
La ultimele alegeri, Donald Trump a câștigat votul popular în 31 de state, care includ 306 voturi de electori. Ca rezultat, 306 membri ai Colegiului Electoral vor fi republicani proveniți din respectivele 31 de state.
Hillary Clinton a câștigat votul popular în 19 state și în Districtul Columbia, adunând 232 de voturi de electori. În consecință, 232 de democrați fac parte din Colegiul Electorilor.
Cum ajungi elector
Electorii își câștigă poziția în urma unor complicate proceduri, care diferă de la stat la stat. Organizațiile democraților și republicanilor au calendare diferite de nominalizare și de alegere a celor care primesc statut de elector. Unii încep procesul relativ devreme, în primăvara anului electoral, alții îl împing până în octombrie, înaintea alegerilor.
În majoritatea statelor, electorii sunt aleși la convențiile statale, acolo unde activiștii locali aleg și reprezentanții la Convenția națională a partidului.
În alte state, electorii sunt desemnați de conducerea regională a partidului, care încearcă astfel să controleze votul ulterior. În statul California există cea mai ciudată cutumă, la democrați- electorii sunt desemnați exclusiv de persoana care câștigă alegerile primare.
Câți electori are fiecare stat
Potrivit art. II din Constituție, fiecărui stat i se alocă un număr de voturi electorale egal cu numărul de locuri din Congres plus alte 2 în contul senatorilor.
Asta înseamnă că statele mai puțin populate, precum Montana, Wyoming sau Alaska dețin 3 voturi electorale. California primește cei mai mulți- 55, Texasul 38, iar Florida și New York 29, fiecare.
Articolul II conferă Legislativului atributul de a alege electorii statelor, dar procesul a fost ”externalizat” la partide.
Cu totul, în SUA pot fi 538 de voturi electorale- câte unul pentru fiecare membru al Congresului și al Senatului și 3 pentru Districtul columbian Washington.
În mod normal, atunci când un candidat votul popular într-un stat el obține automat toate voturile electorilor din acel stat. Sistemul ”câștigătorul ia tot” se aplică în mai toate statele, cu 2 excepții: Maine și Nebraska, care iau în calcul și rezultatul voturilor din districtele statului, nu doar pe cel de ansamblu.
Pentru a deveni președinte, un candidat trebuie să adune o majoritate de 270 de voturi ale electorilor.
Când se întrunește Colegiul Electorilor
Legile federale stabilesc că membrii trebuie să se reunească în capitala statului ”în prima zi de luni după a doua zi de miercuri din decembrie”.
Anul acesta, potrivit normei este vorba de luni, 19 decembrie.
Ce fac electorii la reuniunea colegiului
Depinde de la stat la stat. Unele state organizează ceremonii oficiale de vot, unde se folosesc ștampile și buletine de vot, alte state sunt mai puțin formale. Nu există o procedură unică, dar electorii trebuie să facă două alegeri: una pentru președinte, alta pentru vicepreședinte, procedură stabilită de al 12-lea Amendament.
Pentru a-și exercita votul, legile federale spun că fiecare elector trebuie să semneze 6 certificate. Unul este trimis președintelui Senatului, Joe Biden în prezent. Alte două sunt trimise secretarului de stat, alte două sunt transmise la Arhivele Naționale, ultimul este trimis unui judecător local.
În unele state, votul este secret, în alte state votul este exprimat în public. Nu există nicio normă care să oblige electorul să anunțe în prealabil persoana pe care o votează.
Ce sunt electorii ”fără credință”
Orice elector care refuză să susțină candidatul propriului partid este denumit ca fiind ”fără credință”. Aceștia sunt o specie rară- în toată istoria democratică a SUA au existat numai 157 de persoane de acest tip, majoritatea votând contra partidului în secolul 19.
Ultima dată când s-a înregistrat mai mult de un vot împotriva propriului candidat s-a întâmplt în 1832, când 2 electori din Maryland s-au abținut. Cea mai amplă ”rebeliune” s-a petrecut în 1808, când 6 electori au respins alegerea lui James Madison.
Ultima oară când s-a înregistrat un asemenea vot a fost în 2004, când un elector din Minnesota a nesocotit recomandarea de vicepreședinte.
În 2016, există 10 electori- 9 democrați și 1 republican- care amenință că nu își vor vota propriul candidat. Poblema este că ar fi nevoie de votul împotrivă al 37 de electori republicani ca soarta alegerilor să fie întoarsă. Pe cât pare de radical, planul are puține șanse de reușită.
Totuși, și dacă doar cei 10 electori își mențin promisiunea, voința a milioane de votanți americani ar fi nesocotită.
Ce urmează după vot
Voturile transmise președintelui Senatului vor fi anunțate într-o ședință specială a Congresului, organizată pe data de 6 ianuarie. Documentele vor fi desigilate în plen iar rezultatele sunt anunțate în ordine alfabetică a statelor și înregistrate.
Dacă există o dispută legată de vre-un vot, problema va fi soluționată după verificări.
Cât de probabil este ca Trump să întâlnească 37 de electori ostili
Probabilitatea este foarte mică, doar un singur elector republican, Chris Suprun, din Texas, anunțând că va vota împotriva lui Trump. Partidul Republican, care supraveghează intențiile celor 306 electori republicani, asigură că Suprun este singurul defector.
Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar pierde 37 de voturi
Dacă 37, sau mai mulți, electori îl ”sabotează” pe Donald Trump, iar Hillary Clinton nu întrunește majoritatea în Colegiul Electorilor, problema este trimisă spre soluționare Camerei Reprezentanților, controlată de republicani.
În acest scenariu, fiecare delegat are dreptul să voteze o singură dată președintele SUA. Opțiunea trebuie făcută din lista celor mai bine plasate 3 persoane, primele 2 fiind evident Donald Trump și Hillary Clinton.
Sunt 32 de state în care reprezentanții sunt majoritar republicani, 16 state în care reprezentanții sunt majoritar democrați și un singur stat în care reprezentanții sunt împărțiți egal.
Dacă nici Camera Reprezentanților nu reușește să găsească o majoritate pentru președinte, alegerea finală revine, Senatului, controlat tot de republicani.