Donald Trump a ameninţat sâmbătă ţările BRICS cu taxe vamale de „100%”, dacă vor încerca să submineze dominaţia dolarului, în contextul în care unele dintre aceste state iau în calcul renunţarea la această valută în comerţul internaţional, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Solicităm acestor ţări să se angajeze să nu creeze o nouă monedă a BRICS şi nici să nu sprijine o altă monedă care să înlocuiască puternicul dolar american”, a declarat preşedintele ales al SUA pe reţeaua sa de socializare Truth, „în caz contrar, vor fi supuse unor taxe vamale de 100 % şi va trebui să se aştepte să-şi ia rămas bun de la vânzările lor în minunata economie americană”.
Proiectul BRICS pentru o monedă comună
Grupul BRICS, care cuprinde nouă ţări, inclusiv Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, doreşte să reducă dominaţia occidentală într-o lume pe care o consideră „multipolară”, notează AFP.
În plan financiar, grupul a luat în considerare modalităţi de a renunţa la dolar, care serveşte drept monedă de referinţă pentru comerţul global, având în vedere crearea propriei monede comune.
Acest proiect, care ar presupune renunţarea la o parte a suveranităţii în cadrul unui grup de ţări foarte eterogene, este însă foarte departe de a fi finalizat, iar la summitul BRICS de la Kazan (Rusia) de la sfârşitul lunii octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că renunţă, în această etapă, la crearea unei monede comune unice, considerând că această idee „nu este încă matură”.
O provocare la adresa dolarului?
Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plățile internaționale, care să fie imună la sancțiunile occidentale. O’Neill, fostul economist de la Goldman Sachs care a creat acronimul BRIC, a remarcat că se discută despre alternative la dolar de când a început el în domeniul finanțelor, dar că niciuna dintre țările cu potențial de a contesta dolarul nu a făcut nimic serios în această direcție.
El a spus că orice monedă a BRICS ar depinde în mare măsură de China, în timp ce Rusia și Brazilia nu ar juca un rol semnificativ în acest proces. „Dacă ar vrea să fie cu adevărat serioși în materie de economie, de ce nu urmăresc să reducă tarifele în comerțul dintre ei?”, a întrebat O’Neill.
Amenințările lui Donald Trump
Încă înainte de a-şi prelua mandatul, pe 20 ianuarie anul viitor, preşedintele ales al SUA şi-a înmulţit ameninţările cu creşterea taxelor vamale pentru diferite ţări, stârnind temeri privind un vast război comercial ce ar putea pune în pericol creşterea globală. Miliardarul republican foloseşte acest lucru în special ca instrument de presiune diplomatică, mai menţionează AFP, amintind că luni Trump a declarat că vrea să impună taxe vamale de 25% Mexicului şi Canadei pentru toate produsele importate în Statele Unite, în pofida acordului de liber schimb aflat în vigoare între Washington şi aceste două ţări. Trump a promis că va menţine această suprataxă „până când drogurile, în special fentanilul, şi toţi imigranţii ilegali vor opri invazia ţării noastre”.
(Citește și: Summitul BRICS – Putin, Xi și aliații lor speră la o șansă de a schimba ordinea mondială. Cele 2 deziderate)
****