Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a a vorbit miercuri despre o întâlnire cu Donald Trump, în cadrul căreia s-ar fi stabilit pașii către semnarea unui acord comercial. ”În ansamblu, am avut o foarte bună discuție, ne așteptăm să avem, în câteva săptămâni, un acord pe care să îl putem semna”.
Ursula von der Leyen a spus că acordul va acoperi comerțul cât și sectorul tehnologic și cel energetic.
Pe de altă parte, Donald Trump, a amenințat miercuri că va impune taxe mari asupra importurilor de autovehicole produse în UE dacă blocul comunitar nu acceptă să încheie cu Statele Unite un acord comercial, anunță Reuters.
Președintele Trump a mai lansat amenințări de acest gen la adresa UE cu scopul de a obține termeni mai favorabili în relația comercială UE-SUA, dar a amânat să își concretizeze aceste amenințări.
”M-am întâlnit cu noua șefă a Comsiei Europene, care e minunată. Am avut o discuție excelentă. Dar i-am spus: uite, dacă nu reușim să obținem ceva, va trebui să iau măsuri, iar măsura va fi tarife foarte mari la mașinile lor și la alte lucruri care intră în țara noastră”, a declarat Donald Trump la CNBC într-un interviu de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Mike Manley, președintele grupului european de lobby al industriei auto, afirmă că această industrie are nevoie de certitudini. ”Dacă privim istoricul președintelui Trump eu cred că este incredibil de serios. Dacă părțile abordează responsabil negocierile sunt convins că se poate ajunge la un acord acceptabil între părți. În orice caz, o escaladare a tarifelor nu folosește nimănui”, afirmă Manley, care este și director executiv al Fiat Chrysler.
(Citiți și: ”UE insistă pe taxarea marilor jucători digitali în ciuda armistițiului franco-american”)
Într-un alt interviu acordat, tot la Davos, Fox Business News, Donald Trump a afirmat că tarifele suplimentare asupra autovehicolelor europene ar putea fi stabilite la 25%.
Pe de altă parte, SUA și Franța au căzut de acord asupra unui armistițiu în privința taxării de către Paris a marilor giganți digitali americani. Înțelegerea a fost, însă, criticată de marile economii europene, care insistă în taxarea acestora. Este posibil ca Acordul să acopere atât industria auto europeană, cât și digitalul de peste ocean.