24 noiembrie, 2013

România și-a păstrat locul 73 din 189 de economii analizate în clasamentul mediului de afaceri întocmit de Banca Mondială în lucrarea anuală Doing Business 2014.

Din cele zece criterii luate în calcul, România și-a îmbunătățit poziția față de anul precedent numai la trei criterii, în timp ce la șase criterii a obținut performanțe mai scăzute iar la unul a evoluat staționar.

Îmbunătățiri semnificative ( un plus de câte cinci locuri în clasamentul mondial) s-au produs în ceea ce privește începerea unei faceri ( de la locul 65 spre locul 60) și la plata taxelor, unde stăteam foarte slab ( de la locul 139 spre locul 134). Un singur loc am avansat la punerea în aplicare a contractelor comerciale încheiate între partenerii de afaceri.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

O repoziționare cu foarte puțin mai jos în clasamentul mondial ( un singur loc) s-a produs la protecția investitorilor ( de la locul 51 la locul 52) și, atenție, la capitolul racordare la electricitate, unde stăm aproape catastrofal (de la locul 173 la locul 174). Este o rușine pentru o țară europeană care și-a privatizat distribuția de curent electric cu operatori altminteri cunoscuți pe plan mondial.

O altă problemă majoră, obținerea unui permis de construcție, a devenit și mai complicată relativ, locul ocupat înrăutățindu-se de la 134 la 136. Tot două locuri am pierdut și la criteriul unde Banca Mondială apreciază că stăm cel mai bine, obținerea unui credit bancar ( de la locul 11 am coborât pe locul 13). De remarcat contrastul între percepția locală asupra accesului la credite, considerat dificil, și analiza Băncii Mondiale.


Poziția mediocră la înregistrarea proprietății s-a înrăutățit cu trei locuri ( de la locul 67 la locul 70). Dar cel mai mare recul relativ l-a marcat un domeniu unde oricum stăteam slab și conștientizăm că avem foarte mari probleme, și anume rezolvarea insolvențelor ( de pe locul 99 am coborât pe locul 103). În fine, la un singur criteriu, comerțul transfrontalier, ne-am păstrat neschimbată poziția din anul anterior ( locul 76).

De reținut că, deși locul ocupat per total de România în clasamentul mondial al mediului de afaceri a rămas același, punctajul relativ la referința DTF a urcat ușor, de la 64,63% pentru anul 2013 la 65,11% pentru anul 2014.

DTF este acronimul în limba engleză al sintagmei distanța până la frontieră, unde aceasta din urmă reprezintă cea mai bună performanță observată la nivel mondial la un anumit indicator.

Scara de referință utilizată pleacă de la 0% în cazul celei mai slabe performanțe observate și merge până la 100% în cazul conformării la cele mai bune proceduri existente pe plan mondial.

În ce privește începerea unei afaceri, avansul de cinci locuri în clasament s-a datorat unui punctaj îmbunătățit de la 88,74% pentru 2013 la 90,79% pentru 2014. Comparația cu zonele Europa Centrală și Asia, pe de o parte, și organizația care grupează economiile cele mai dezvoltate, OECD, apare destul de avantajoasă pentru România.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: