10 octombrie, 2017

Doi dintre oamenii de încredere ai Liviu Dragnea – Mihai Busuioc (foto) și Florin Tunaru, au fost validați marți pentru pozițiile de președinte al Curții de Conturi, respectiv vicepreședinte al Autorității de audit (care funcționează pe lângă Curtea de Conturi).

Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului, a primit în Comisiile reunite de buget – finanțe 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere.

Numirile validate marți urmează să fie votate miercuri, de la ora 13.00, în plenul Camerei Deputaților și Senatului.


Celelalte nominalizări avizate favorabil marți:

  • Dan Lucian Vlădescu a fost votat pentru funcția de președinte al Autorității de Audit, cu 19 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și o abținere
  • pentru poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi a fost validat Nicu Marcu
  • vicepreședinte în cadrul Autorității de audit – Florin Tunaru.
  • consilier de conturi – Aurel Dumitru.

Mihai Busuioc a fost conducător de Carte Funciară – Biroul de Carte Funciară Judecătoria Sector 4 (între 1994 și 1999), apoi a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de cadastru și Publicitate Imobiliară, inclusiv pe cea de director general.

În 2012, Victor Ponta l-a demis de la ANCPI, dar a fost recuperat în 2014 de Liviu Dragnea, care l-a numit mai întâi consilier – secretar de stat, pentru ca apoi să-l promoveze secretar general al Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice.

După ce a ajuns secretar de stat în subordinea lui Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a fost instalat în Consiliile de Amdinistrație de la Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, Agenția Națională a Locuințelor (ANL), UM Plopeni, Compania Națională de Investiții, ROMARM și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.


În aprilie anul acesta, a fost numit și în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de Ministerul Energiei.

Mihai Busuioc a devenit secretar al Guvernului imediat după instalarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria – decizia de numirea acestuia fiind primul document semnat de premier, pe 4 ianuarie.

Este unul dintre oamenii de încredere ai liderului PSD și a fost impus de Dragnea în poziția cheie de secretar general al Guvernului. Din această poziție a încercat să împiedice deciziile lui Grindeanu după ce PSD a stabilit că timișoreanul trebuie alungat din Palatul Victoria.

În timpul rebeliunii lui Grindeanu, Mihai Busuioc a fost înlocuit de Victor Ponta, după câteva zile în care a refuzat să vină la birou și să semneze deciziile premierului, cum impune legea.

Busuioc a revenit pe post imediat după formarea Cabinetului Mihai Tudose.

Florin Tunaru, validat pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Audit, a fost consilier al lui Liviu Dragnea, în perioada în care cel din urmă a condus CJ Teleorman, și trezorier al PSD Teleorman.

După ce PSD a preluat puterea în 2012, Victor Ponta l-a numit pe Tunaru vicepreședinte ANAF, la cererea lui Dragnea.

În iulie, Florin Tunaru a fost și el demis de la ANAF, dar a revenit pe post după plecarea lui Sorin Grindeanu.

Marți, în Comisiile reunite, Mihai Buusioc a explicat că instituția pe care o va conduce nu ar trebui să se pronunțe pe oportunitatea deciziilor luate de șefii unităților administrativ-teritoriale (primari, consilii județene etc.)

„În privința oportunității, de asemenea, cred că și aici ar trebui ca auditorii externi să nu se pronunțe asupra oportunității unei investiții, acest lucru este atributul ordonatorului de credite sau a consiliului local. De multe ori mă uit cu îngrijorare cum, după câțiva ani de zile, vine cineva, bate la ușă și îți reproșează că ai greșit. Acei oameni nu cunosc realitatea, nu au fost acolo, nu știu ce se întâmplă în viața de zi cu zi „, a spus Mihai Busuioc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: