22 aprilie, 2018

În iunie 2019, România ar urma să aibă o Strategie pe termen lung „România 2040”, care va deveni obligatorie pentru toate guvernele din următorii 22 de ani – potrivit unui proiect publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Documentul va fi elaborat de o Comisiei condusă de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și va fi obligatoriu pentru toate cabinetele care se vor succeda de acum înainte. Cu precizarea că va fi actualizat la fiecare trei ani.


Guvernele, spune proiectul, vor aplica Strategia „prin elaborarea aprofundată de politici sectoriale pe termen scurt şi mediu”.

Comisia „România 2040”, care va crea Strategia:

  • va avea ca atribuţii principale: pregătirea proiectului de strategie, fundamentarea acesteia, realizarea de scenarii de dezvoltare şi armonizarea şi integrarea contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale
  • va fi condusă de Liviu Dragnea
  • va fi subordonată Parlamentului, care va asigura conducerea şi coordonarea întregului proces
  • coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii Comisiei, precum și a întregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, aflată acum în coordonarea directă a Vioricăi Dăncilă
  • va fi compusă din membri reprezentanţi ai Guvernului, ai Presedinţiei, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, ai Academiei Române și Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, din personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar (desemnaţi de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică)
  • își va desfășura activitatea între 1 iunie 2018 și 1 iunie 2019

La şedinţele Comisiei „România 2040” pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor, dar numai dacă sunt convocați nominal de conducerea Comisiei, menționează proiectul.

Strategia se va corela cu:

  • Planul naţional de adoptare a monedei euro
  • strategiile sectoriale aprobate de către Guvern
  • strategiile şi direcţiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene

Ce va conține Strategia:

  • scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate
  • vor exista trei scenarii: optimist, moderat şi pesimist, „diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de Comisia „România 2040″”.

Activitatea Comisiei se va finaliza în iunie 2019, cu următoarelor documente:

  • Declaraţia politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”
  • Strategia naţională pe termen lung „România 2040”
  • Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare
  • Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei „România 2040”.

(DESCĂRCAȚI AICI STRATEGIA)

Liberalii acuză că PSD vrea să impună acum dezvoltarea României în următorii 22 de ani


PNL anunță într-un comunicat că a aflat cu stupoare de intenţia Guvernului Dăncilă – Dragnea de a adopta un proiect care îşi propune să reglementeze cine stabileşte viitorul României în următorii 22 de ani.

„Iar dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, cel care ar urma să conducă forul menit să stabilească încotro se îndreaptă România este nimeni altul decât condamnatul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicat.

„Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, atrage atenţia PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: