Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind serviciile de cloud guvernamental, care urmează să asigure interoperabilitatea bazelor de date ale instituțiilor statului și prin care orice cetăţean va putea vedea ce instituţie, când şi în ce scop i-a accesat datele.
Sistemul include „în primul rând, o componentă de cloud hibrid, care permite implicarea mediului privat, prin soluţii inovatoare, prin furnizarea de servicii de cloud pentru instituţii publice şi printr-o interconectare la nivelul serviciilor cu cloud-ul privat guvernamental. De asemenea, include o componentă, aşa cum ea este definită în PNRR, prin care există un cloud privat guvernamental, administrat de statul român”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, luni seara la sfârșitul ședinței de guvern.
Ordonanța „vine la pachet cu un alt jalon la fel de important”, acordul de finanţare pentru această investiţie, de peste jumătate de miliard de euro. Contractul va fi semnat până pe 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi SRI, a precizat ministrul.
Ordonanța este un jalon important în PNRR și trebuia adoptată până la 30 iunie. Neadoptarea ar fi însemnat „pierderea a peste 500 milioane de euro, pierderea credibilității României în fața Comisiei Europene și a partenerilor occidentali și afectarea șansei României de a se adapta digital la noile realități privind guvernarea electronică, interoperabilitatea sistemelor informatice, regimul administrării virtuale a datelor din sectorul public și relevanța acestora pentru buna funcționare a statului român, spune nota de fundamentare a ordonanței.
Ce spune ordonanța cloud-ului guvernamental
Ordonanţa reglementează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental.
Astfel, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale vor putea utiliza serviciile de tip cloud. Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.
„Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizări (MCID) cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciului Român de Informaţii (SRI), îi revine sarcina elaborării cerințelor pentru realizarea și dezvoltarea ulterioară a infrastructurii Cloud-ului Guvernamental hibrid, care include o componentă de cloud privat, precum și pentru utilizarea acestuia de către instituțiile și autoritățile din sectorul public, respectiv pentru migrarea în cloud a aplicațiilor acestora și extinderea serviciilor oferite în cloud”, explică nota de fundamentare.
Ordonanța „reglementează regimul juridic al proprietății intelectuale, jurnalizarea și auditul cloud-ului privat guvernamental. În acest sens, se prevede că, cel puțin anual sau ori de câte ori este nevoie, se dispune efectuarea unor activități de audit de conformitate pe linia protecției, calității, securității și trasabilității pentru Platformă sau, după caz, pentru anumite componente ale acesteia, finanțate prin bugetul acestuia”.
ADR asigură coordonarea și operarea la nivelul SaaS (software ca serviciu) – punerea la dispoziția utilizatorilor, la cererea acestora, a funcționalităților de utilizare a aplicațiilor furnizorului, care rulează pe o infrastructură de tip cloud computing.
Rolul STS și SRI
Aplicațiile sunt accesibile pe baza unor drepturi de acces, prin intermediul unui navigator internet sau al unei aplicații informatic e-dedicate
Serviciul de Telecomunicații Speciale va fi integrator tehnic al infrastructurii cloudului, calitate în care asigură implementarea infrastructurii de tip IaaS şi PaaS asigurând implicit și administrarea, monitorizarea continuă și mentenanța serviciilor IaaS (de infrastructură) şi PaaS (platforma ca serviciu), incluzând virtualizarea, comunicațiile.
Securitatea cibernetică a infrastructurii Cloudului Privat guvernamental este asigurată și gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și de Serviciul Român de Informaţii.
Ordonanța este menită să aibă următoarele efecte:
- crearea condițiilor tehnice de interconectare a sistemelor informatice existente, pe baza unei arhitecturi de comunicații cu o unică politică de dezvoltare;
- standardizarea politicilor de acces și securitate și utilizarea lor în mod unitar;
- gestionarea eficientă a momentelor de prelucrare masivă a datelor;
- utilizarea eficientă și simplificarea gestiunii fizice a resurselor; scalabilitate masivă; partajarea resurselor de prelucrare;
Siguranța datelor și eficiența
Vor fi patru centre de date de nivel de securitate 3 şi 4, ceea ce înseamnă că „în cazul unor anumite incidente, în contextul geopolitic, în contextul de securitate, ne putem baza că aceste date sunt în mai multe centre date şi nu se vor putea pierde”, spune Sebastian Burduja.
Se vor face economii bugetare, din moment ce instituţii publice care vor face apel la cloud-ul guvernamental, nu va trebui să îşi achiziţioneze propriile servicii de stocare a datelor.
Unele instituţii vor fi exceptate de la obligativitatea migrării în cloud-ul guvernamental, din motive de siguranţă. „Și în alte state care au implementat un asemenea sistem sunt instituţii din sistemul de siguranţă, de ordine publică exceptate în acest moment de la obligativitatea migrării în acest cloud guvernamental”, a spus ministrul Cercetării.
(Descarcă AICI OUG „privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizat de autoritățile și instituțiile publice” – proiectul supus aprobării Guvernului)
***