Confederația Patronală Concordia a publicat marți un document de poziție prin care propune partidelor politice pro-europene un set de măsuri urgente pe care noul guvern trebuie să le ia pentru a adresa problemele sociale și economice.
Aceste măsuri au ca scop restabilirea încrederii în stat și în serviciile publice, precum și echilibrarea finanțelor publice și sunt concentrate în 4 zone prioritare, identificate de Concordia:
- reducerea cheltuielilor bugetare
- echilibrarea fiscal-bugetară
- debirocratizare
- investiții
Concordia identifică la două provocări:
1.Restabilirea încrederii în stat și în serviciile publice.
Rezultatele alegerilor au fost un semnal puternic că populația și-a pierdut încrederea în instituțiile statului, își dorește servicii publice mai bune și o relație mai echitabilă cu statul, mai multă transparență și mai multă răspundere în raport cu banii și bunurile publice și respectarea statului de drept.
2.Echilibrarea finanțelor publice.
Realitatea economică actuală, caracterizată de un deficit bugetar mare, creșterea accelerată a costurilor cu datoria publică, încetinirea economiei și necesitatea creionării rapide a bugetului de stat pentru 2025 trebuie să fie adresată într-o manieră realistă, dar echilibrată, în sensul de a nu cădea în capcana implementării unor măsuri care vor genera efecte de bumerang. Reechilibrarea bugetară trebuie să se facă treptat, cu un cumul de măsuri care să nu frâneze economia.
Documentul Concordia poate fi descărcat AICI-LINK
”Mediul privat are nevoie de claritate și predictibilitate”
Radu Burnete, director executiv Concordia, transmite:
„Transmitem, astăzi, partidelor politice un apel pentru implementarea unor măsuri și direcții pe care le vedem prioritare, pe termen scurt, pentru noul guvern. Avem așteptări mari de la negocierile dintre partidele pro-europene. România are nevoie de un guvern stabil și de un buget credibil, cât se poate de repede.
Deocamdată, declarațiile politice că vor fi tăiate cheltuieli sau că nu vor fi introduse noi taxe nu se bazează pe nimic. Le-am mai tot auzit. Aritmetica bugetară este rece și o vedem și noi.
Ca să își poată vedea de investiții, într-un moment în care economia a încetinit, mediul privat are nevoie de claritate și predictibilitate, și asta nu va veni în absența unui buget credibil.
Dincolo de asta, un guvern format din patru partide nu se poate apuca peste noapte de toate reformele pe care cetățenii le așteaptă, dar poate transmite niște semnale clare că a înțeles direcția și o urmează. Nu în ultimul rând, noul guvern va avea misiunea grea să organizeze cât mai repede un nou scrutin prezidențial, de data aceasta, fără cusur.
Ne așteptăm ca, de îndată ce noul guvern este format, să fim chemați la discuții și consultări despre starea economiei românești și despre aceste măsuri prioritare pe care le propunem. Suntem aici să ajutăm cu expertiză, cifre, studii de piață, realism și încrederea că putem depăși acest moment de criză prin măsuri concrete”.
(Citește și: ”Negocieri pentru guvern – termen de 8 zile pentru finalizarea programului de guvernare și a listei cu reforme de îndeplinit”)
***