4 iunie, 2020

Direcția Națională Anticorupție a răspuns joi, printr-un comunicat, criticilor aduse DNA de către președintele CCR, Valer Dorneanu, care a susținut miercuri că procurorii anticorupție „trebuie să aplice deciziile Curţii Constituţionale, (…) nu să le comenteze”.

DNA explică în comunicat că a respectat deciziile Curții, dovadă fiind cele 801 de dosare, cu prejudicii de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari, pe care le-au clasat ca urmare a unor decizii ale CCR. Printre decizii cea prin care abuzul în serviciu a fost parțial dezincriminat.

Prezentăm integral comunicatul DNA:

Având în vedere ultimele apariții publice ale unor judecători, membri ai Curții Constituționale a României și comentariile acestora la adresa Direcției Naționale Anticorupție și a procurorului șef al acestei Direcții, Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

  • procurorii Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv procurorul șef al Direcției, nu au comentat, contestat sau calificat în vreun fel activitatea Curții Constituționale a României și deciziile acesteia.
  • în aparițiile publice, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, la întrebarea unor jurnaliști, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activității Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani. Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu funcții de conducere și execuție, plecarea unor procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a creșterii vechimii necesare numirii în funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție de la 6 la 10 ani, scăderea numărului de sesizări din partea instituțiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competenței materiale a Direcției etc.

În același context, în cadrul unui interviu, cu precizarea, în mod expres, a faptului că nu se atacă și că se respectă deciziile Curții Constituționale, au fost identificate drept cauză a scăderii numărului de dosare trimise în judecată unele decizii ale Curții Constituționale a României, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu.

O dovadă clară a respectării și aplicării deciziilor Curții Constituționale a României de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt și cele 801 soluții de clasare dispuse în dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro și 10.340.800 de dolari.

Totodată, precizăm că Direcția Națională Anticorupție, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, nu au folosit ca instrument al comunicării publice atacurile la persoană și nu vor face acest lucru și asigură cetățenii că lupta anticorupție la nivel înalt va continua, în cadrul legal existent.

Declarația președintelui CCR, Valer Dorneanu


Președintele CCR, Valer Dorneanu, l-a criticat pe procurorul șef al DNA, Crin Bologa, din cauza unui interviu în care acesta explica motivele clasării unor dosare, motive printre care se numără dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu.

„Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (…) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui”, a declarat Valer Dorneanu, miercuri, pentru Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: