Dan Radu Rușanu, preşedintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Carpatica – ASF, a anunțat vineri DNA.
Procurorii anticorupție i-au prezentat vineri lui Dan Radu Rușanu învinuirile, care sunt o extindere a dosarului Carpatica-ASF, în care au mai fost puși sub urmărire și ceilalți membri ai grupului infracțional din acest caz – Ilie Carabulea (președintele Carpatica SA), Laura Chițoiu (soția fostului ministru al Finanțelor Daniel Chițoiu), Marian Mârzac şi Radu Mustăţea.
În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Ilie Carabulea, Laura Chițoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea. împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de mai multor infracţiuni menite să protejeze interesele financiare ale SC Carpatica SA, potrivit DNA.
Procurorii anticorupție spun că ”există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).
De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.
Suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.
Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, se spune într-un comunicat al DNA.
Traian Băsescu a cerut miercuri demiterea lui Dan Radu Rușanu și a lui Daniel Dăianu
Președintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, miercuri 19 februarie, revocarea imediată a conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară: ”Cer Parlamentului să-și ia rolul în serios și să curețe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii și a angajaților care să elimine clientelismul și incompetența. Nu ne putem juca cu o piață de 10 miliarde de euro”, a spus șeful statului.
Despre salariile de la ASF
”Se pare că domnii Rușanu, Dăianu și Ursache sunt cel mai bine plătiți din lume, pentru incompetența lor. Nu găsim alții mai bine plătiți decât ei. Niciunul nu are competențe pe piața de capital. Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv, care știu fenomenele, riscurile”.
Despre Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte în Consiliul ASF
”Poate o să spuneți de ce domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl știu de când a fost ministru în vremea Convenției, nu a fost bun de nimic. La televizor dă din gură inteligent, chiar”.
Făcând aluzie la cei 220.000 de euro pierduți de Daniel Dăianu în afacerea lui Cristian Sima :
”După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-și recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF-ului. Îl invit să aibă decența să-și recupereze pierderile din altă parte”.
Despre președintele Consiliului ASF
”Rușanu nu are nicio legătură cu piața de capital. Taxele impuse pieței de capital pentru a-și putea susține salariile sunt nepermise și fac viața grea firmelor și sunt prea mari față de dimensiunile pieței”.
Despre relațiile de rudenie din ASF
”Dacă priviți cu atenție la incompetența din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL, cu numele, nașii, cumetrii, cu toată lista de clientelă. Motiv pentru care el este reprezentativ și pentru clientelism și pentru incompetență”.