27 iunie, 2019

Secția de anchetare a magistraților a primit o plângere care acuză DNA că anchetează abuziv un caz în care este implicat agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu (foto).

Conform unor surse HotNews.ro, dosarul, aflat în stadiul in rem (pe fapte, nu sunt nominalizați suspecții) are ca obiect observațiile depuse de Viorel Mocanu în cauza Dragnea contra României, aflată pe rolul CEDO.

Agentul guvernamental al României a cerut instanței CEDO să ia în considerare un precedent ce l-ar ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnarea definitivă primită în Dosarul referendum, sentință ce l-a împiedicat pe liderul PSD să devină prim-ministru.


Viorel Mocanu, avocatul numit pe 12 februarie agent al României la CEDO, adică cel care ar trebui să apere interesele statului în dosarele de la Strasbourg, a schimbat radical poziția și pledează în favoarea președintelui social-democraților. El a retras toate argumentele depuse de Catrimel Brumar, cea care a ocupat anterior această funcție, și a depus cereri și susțineri ce se calează perfect cu startegia de apărare a irlandezul Bernard O’Connor, avocatul lui Liviu Dragnea.

Hotnews relatează că Viorel Mocanu a depus la Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ) o plângere împotriva DNA, considerând abuzivă ancheta privind cazul de la CEDO.

Reamintim că Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a cerut de mai multe ori României să desființeze Secția specială, deoarece poate fi folosită ca instrument de presiune politică asupra magistraților.

Comunicatul Parchetului General referitor la ancheta SIIJ:


Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost învestită, la data de 15 iulie 2019, cu o plângere penală pentru efectuarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

În plângere se susține că, în mod abuziv, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce le revin în conformitate cu Legea 78/2000 şi OUG 43/2002, magistraţi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiuni pretins săvârşite de agentul guvernamental pentru CEDO, funcţie care prin natura atribuţiilor sale şi a prevederilor CEDO şi a protocoalelor la această convenţie se bucură de imunitate.

Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 – 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Totodată, s-a solicitat procurorului şef direcţie să se comunice dacă în dosarele invocate de agentul guvernamental urmărirea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie, prin structurile sale teritoriale sau prin secţiile care funcţionează la nivel central.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: