13 februarie, 2014

Cele trei judecătoare de la Curtea de Apel București care au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu în dosarul BIR – Veronica Cârstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, sunt urmărite penal pentru abuz în serviciu, după ce procurorii DNA au redeschis dosarul acestora.

Procurorii au dispus joi urmărirea penală a judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și favorizarea infractorului.

Urmărirea penală celor trei suspecte se efectuează ca urmare a infirmării a rezoluției de scoatere de sub urmărire penală, dispusă de procurorii anticorupție la data de 7 august 2012, a redeschiderii și a reluării urmăririi penale, apreciindu-se că soluția adoptată inițial în cauză este nelegală, anunță un comunicat al DNA.


”Efectuarea urmăririi penale dispuse față de cele trei suspecte are în vedere existența unor date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în calitate de judecătoare la Curtea de Apel București, cele trei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012”, se spune în comunicat.

Decizia respectivă admitea contestația în anulare depusă de Dinel Nuțu (fost Staicu) împotriva condamnării la 7 ani cu închisoare în dosarul BIR.

Dinel Staicu a scăpat în acest fel și de plata sumei de apropae 19 milioane lei, ceea ce ar fi prejudiciat BIT (prin lichidator judiciar R.V.A. INSOLVENCY SPECIALISTS S.P.R.L.).

La admiterea contestației în anulare, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, sub pretextul că o altă instanță de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova, ar fi pronunțat o decizie opusă, așadar favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte.


Prorcurorii care au început urmărirea penală a judecătoarelor spun că cele două osare nu priveau, de fapt, aceeași faptă:

hotărârea judecătorească a Curții de Apel Craiova a avut ca obiect o procedură de contestare a legalității și temeiniciei unei rezoluții prin care s-a dispus, cu referire la NUȚU (fost STAICU) Dinel, neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și spălare de bani;

hotărârea judecătorească a Curții de apel București a avut ca obiect judecarea cauzei în care, printre alții, NUȚU (fost STAICU) Dinel a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

”Diferențele existente între cele două cauze ar fi de natura evidenței, neexistând nici măcar o suprapunere de acte materiale. Astfel, faptele au fost comise în perioade de timp diferite (iulie 1999 – februarie 2000 și, respectiv, 10 ianuarie 2001 – martie 2002), au primit încadrări juridice diferite și privesc activități de serviciu desfășurate în mod nelegal în cadrul unor societăți comerciale diferite (BANCA INTERNAȚIONALĂ A RELIGIILOR și, respectiv, BANCA POPULARĂ RICH BANK COOPERATIVA DE CREDIT), singura legătură existentă între cele două cauze fiind cea a subiectului activ NUȚU (fost STAICU) Dinel”, se spune în comunicatul DNA, care citează ordonanța procurorilor anticorupție.

De asemenea, mai precizează procurorii, ”pe calea extraordinară de atac a contestației în anulare, cele trei judecătoare ar fi procedat la o rejudecare unei hotărâri definitive, criticând motivarea instanței de recurs (completul care pronunțase condamnarea definitivă). Aceasta, deoarece excepția autorității de lucru judecat se invocase și în fața instanțelor de apel și recurs, cele care au pronunțat hotărârile de condamnare, dar nu fusese admisă ca argument de respectivele instanțe”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: