Managementul Romgaz (SNG) propune acţionarilor să aprobe dividende totale de peste 1,92 miliarde de lei (circa 420 de milioane de euro), mai mari decât valoarea programului de investiţii pe 2018, calibrat la numai 1,6005 miliarde de lei, potrivit rapoartelor companiei.
Din profitul anului 2017 se dau dividende de peste 1,67 miliarde de lei, calculate sub imperiul comandamentului guvernamental de a distribui o cotă de cel puţin 90% din câștig, dar la aceasta se adaugă o nouă cotă din profiturile reportate ale anilor anteriori, de peste 250 de milioane de lei.
Compania a rămas celebră pentru donaţia de 400 de milioane de lei la care Guvernul a obligat-o în 2010. Scuza de serviciu atunci a fost criza în care lumea intrase.
Totodată, Guvernul are şi metode mai rafinate, împrumutând sute de milioane de lei annual de la Romgaz prin titluri de stat.
Investiții amânate
Romgaz (SNG) dă statului bani, deşi aşteaptă echivalentul a sute de milioane de euro de la stat pentru un proiect de importanţă naţională: reconstrucţia termocentralei de la Iernut, prin finanţare din fondurile Planului Naţional de Investiţii (PNI).
Finanţarea Romgaz prin PNI a fost aprobată prin HG nr.1096/2013 actualizată, potrivit notei de fundamentare a bugetului pe 2018, recent aprobat de acţionari.
Statul Român controlează compania, printr-un pachet de 70% din acţiunile SNG, deținut de Ministerul Energiei.
Ministerul Energiei a primit de la Romgaz, în 14 decembrie 2017, prima cerere de rambursare din fondurile PNI, pentru investiţia „Dezvoltarea CTE Iernut”.
Valoarea estimată a contractului de lucrări pentru construcţia noii centrale termoelectrice de la Iernut este de aproape 269 de milioane de euro (exclusiv TVA). Lucrările sunt contractate cu asocierea formată din Duro Felguera S.A. şi SC Romelectro S.A.
Nevoia de explorare
Romgaz (SNG) este în permanentă competiţie cu timpul pentru a suplini epuizarea zăcămintelor aflate în exploatare cu dezvoltarea altora noi.
„Rata de înlocuire a rezervelor a fost afectată de volumul redus de realizare a actualizarilor unor zacaminte comerciale și amânarii finalizarii unor investitii privind infrastructura necesara pentru punerea în funcțiune a unor capacitate de producție”, spune raportul companie pe 2017.
Conducerea Romgaz spune că va continua dezvoltarea zăcământului Caragele, „unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vor mai fi investiţii de circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare”.
Anul trecut, însă, compania nu şi-a realizat planurile de investiţii, sub acelaşi imperiu al setei Guvernului de dividende.
In anul 2017, Romgaz a făcut investiții de 781,77 milioane de lei, cu 31,6% mai puţin decât avea în program.
Managementul companiei s-a grăbit, totuşi să raporteze că investiţiile au fost mai mari în creștere cu 57,07% față de nivelul realizat în 2016.