24 iulie, 2013

Patronatele din distribuția de energie, care au avut miercuri o întrevedere cu delegația FMI, consideră că ”nu ar fi un semnal bun” o eventuală decizie a autorităților de încetinire a liberalizării preșurilor la energie, în condițiile în care firme de stat și private au datorii de peste 230 de milioane de euro către distribuitorii de energie.

„Este încurajator că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, precizează Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), într-un comunicat.

Potrivit ACUE, mai mai mult de jumătate din datoriile firmelor de stat și private la un loc către furnizorii de energie sunt ale CFR.


„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă”, a precizat ACUE.

În context, furnizorii sunt forţaţi să-i alimenteze cu electricitate şi gaze pe clienţii în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile, se mai plâng patronatele din domeniu.

De asemenea, legislația curentă nu prevede sancțiuni pentru clienții rău-platnici care pot intra în insolvență voluntară, tendinţă valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat.

Astfel, patronatele di energie cer autorităților adoptarea și aplicarea proiectului de Cod al insolvenței, prin care clienţii aflaţiîn insolvență ar urma să fie obligaţi să-şi achite datoriile.


ACUE are 25 de membri, printre care E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, Electrica Furnizare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: