Banca Naţională a României (BNR) a respins propunerea Guvernului de recalculare a indicelui dobânzii de piață ROBOR.
Astfel că „va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare” a disputei privind taxa pe activele financiare ale băncilor impusă de OUG 114, scrie Bloomberg.
Bloomberg citează o declarație a consilierului BNR Lucian Croitoru, care consideră „inutilă” recalcularea ROBOR.
„Suspectez că este o neînţelegere sau o lipsă de cunoaştere la nivel guvernamental despre modul în care funcţionează piaţa interbancară şi cum sunt calculate ratele (ROBOR)”, a declarat Lucian Croitoru, pentru Bloomberg.
Consilierul guvernatorului BNR a replicat astfel la propunerea consilierului Darius Vâlcov de la Guvern, care propunea ca modul de calcul al ROBOR să se schibe, sau acesta să fie chiar „eliminat”.
Lucian Croitoru a mai spus nu vede nici un motiv pentru modificarea modului de calcul al ROBOR, de vrene ce actuala metodologie este în linie cu cele mai bune standarde şi practici globale.
În plus, propunerea guvernamentală ar face şi mai dificilă reconcilierea stabilităţii preţurilor cu stabilitatea financiară și „s-ar pune şi mai multă presiune pe bănci”.
Darius Vâlcov și-a făcut propunerea în contextul discuțiilor dintre ministrul Finanțelor și guvernatorul BNR în cadrul ședinței Comitetului Național de Supraveghere Macropruidențială (CNSM), care a avut loc luni, și s-a încheiat fără rezultat.
CNSM ar urma să stabilească recomandările în 18 februarie, după ce un „grup de lucru” își va fi prezentat raportul.
O posibilă soluţie ar fi reproiectarea ROBOR bazată pe echivalentul său pentru zona euro, susţine economistul Laurian Lungu, citat de Bloomberg.
Noua versiune a EURIBOR este în lucru în prezent și are mai mulţi paşi suplimentari de calcul care o fac mai greu de manipulat, spune Laurian Lungu.
Altfel, „din punct de vedere politic, Guvernul caută o soluţie elegantă pentru ieşirea din impasul pe care singur l-a creat”, a conchis economistul citat.
OUG 114 / 2018 adoptată de guvern la sfârșitul anului trecut a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%.
„Taxa pe lăcomie”, după cum au denumit-o înalții oficiali gugernamentali a provocat deprecierea accelerată a leului într-o setrie de minime istorice, iar băncile au cerut Guvernului dobânzi mai mari la emisiunile de titluri din ianuarie.