Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) își dispută dreptul de soluționare a litigiilor dintre clienți și instituțiile de servicii financiare – bănci, IFN-uri. CSALB susține că a fost special creat în acest scop, prin transpunerea unei directive europene, în timp ce ANPC spune că Centru a fost eliminat de instanță de pe lista entităților cu astfel de atribuții.
Centrul contestă dreptul ANPC de a se implica în soluționarea alternativă a litigiilor bancare
Luni, CSALB a atras atenția consumatorilor de servicii financiar-bancare că au fost grav dezinformați „prin ultima comunicare transmisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, potrivit căreia consumatorii care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcției de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL), din cadrul ANPC, printr-o reclamație pe platforma specială a acesteia”.
„Recomandăm consumatorilor să facă diferența între reclamațiile/sesizările pe care le pot adresa ANPC (și pe care le puteau adresa și până acum acestei Autorități) și soluționarea alternativă a litigiilor care este atributul exclusiv al CSALB, pentru probleme financiar-bancare pe care aceștia le pot avea în relație cu băncile, IFN-urile”, a transmis CSALB, într-un comunicat de presă.
Centrul a fost înființat prin Ordonanța Guvernului 38/2015 în urma transpunerii în legislația românească a Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum.
Prin actul normativ respectiv, cererile de soluționare alternativă a litigiilor/diferendelor dintre consumatorii de servicii financiar-bancare și bănci/IFN-uri pot fi rezolvate exclusiv de către CSALB, acesta fiind cadrul normativ național în domeniul soluționării alternative a litigiilor financiar-bancare.
În perioada cuprinsă între 2015 și 2018, CSALB a solicitat în mod repetat Ministerului Economiei înregistrarea și, implicit, deschiderea listei entităților SAL din România.
ANPC acuză că Centrul a fost scos de pe lista celor care pot soluționa litigiile
„Afirmațiile la adresa ANPC, cuprinse în comunicatul CSALB din data de 20.01.2024, sunt nejustificate și nu corespund adevărului, fiind contrare spiritului de colaborare care ar trebui să caracterizeze relațiile dintre instituții care au ca scop protejarea drepturilor consumatorilor. Prin lege, ANPC este autoritatea de stat care acționează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor. În exercitarea atribuțiilor sale, și ținând cont de situația de fapt creată în urma deciziei definitive a ÎCCJ prin care CSALB a fost eliminată de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, ANPC a informat prompt consumatorii români că, până la clarificarea situației juridice a CSALB, se pot adresa în continuare cu încredere către ANPC, în situația în care întâmpină dificultăți în relația cu operatorii economici financiar-bancari”, notează Autoritatea.
„Nimic din demersul ANPC nu prejudiciază în vreun fel imaginea CSALB și nici nu impietează în vreun fel asupra activității acestei entități”, mai spune ANPC.
(Citește și: ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite)
****