23 aprilie, 2023

Anul acesta, 596 de companii de tehnologie au concediat 171.308 de lucrători. Se anticipează că lista se va extinde, Meta Platforms Inc, care deține Facebook, inițiind noi reduceri ale locurilor de muncă.

Luând în calcul toate ramurile economiei, în SUA, în primul trimestru din 2023 numărul de locuri de muncă desființate a depășit deja 280.000, o creștere cu 400% față de perioada similară a anului trecut.

Din SUA până în Europa și Asia, companiile tehnologice globale, de la Microsoft și Google, la Amazon, SAP și multe altele au concediat zeci de mii de angajați de la începutul anului. Măsurile de reducere a numărului de angajați vine în ciuda faptului că majoritatea acestor companii sunt profitabile.


„Reducerea numărului de angajați este rezultatul angajărilor excesive în timpul pandemiei și a unei perspective de creștere mai lentă decât se prevedea inițial”, se arată într-un raport al companiei de servicii financiare Jefferies, citat de CNBC.

(Citește și: ”Giganții tech din SUA, împiedicați de legislație să opereze și în Europa disponibilizări peste noapte”)

În condițiile în care ratele dobânzilor și inflația rămân ridicate, consumatorii își restrâng cheltuielile pe fondul incertitudinii privind economia globală. Ca urmare, companiile „trebuie să reducă numărul de angajați pentru a recâștiga eficiența operațională cu un număr de angajați care se potrivește cu dinamica actuală a cererii”, spun analiștii de la Jefferies.

Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, resursele financiare s-au scumpit, iar companiile au început să-și reducă costurile cu salariile.

 „În special pentru startup-uri, creșterea numărului de locuri de muncă, a fost parțial alimentată de posibilitatea de a-și majora cu cheltuieli reduse capitalul”, se arată într-o analiză a Bank of America.


Cele mai mari concedieri colective în perioada noiembrie 2022 – martie 2023

  • 1. Amazon: 27.000 angajați  
  • 2. Meta: 21.000 angajați  
  • 3. Google: 12.000 angajați  
  • 4. Microsoft: 10.000 angajați  
  • 5. Salesforce 8.000 angajați  
  • 6. Dell: 6.700 angajați  
  • 7. Twitter: 80% din angajați  
  • 8. Uber: 30% din angajați  
  • 9. Coinbase: 25% din angajați  
  • 10. Robinhood 23% din angajați  
  • 11. Snapchat: 20% din angajați  
  • 12. Opendoor: 22% din angajați  
  • 13. Intel: 20% din angajați  
  • 14. Glassdoor: 15% of din angajați  
  • 15. Zoom: 15% din angajați  

În 2023 au fost desființate oficial 170.000 de locuri de muncă din domeniul tehnologiei digitale.

Din ianuarie 2022, până în prezent, numărul locurilor de muncă dispărute se ridică la 350.000, cel mai mare val de disponibilizări din 2001 încoace.

Iată câteva dintre cele mai importante companii tehnologice globale care și-au redus numărul de angajați, în ciuda faptului că au avut venituri foarte mari:

Meta

Potrivit unui memo intern consultat de Bloomberg, compania-mamă a Facebook le-a transmis managerilor că ar trebui să se pregătească pentru reducerea locurilor de muncă începând de miercurea viitoare. Nota menționează că locurile de muncă vizate sunt la diviziile Facebook, WhatsApp, Instagram și Reality Labs.

Decizia de a reduce numărul de angajați cu cel puțin 10.000 de posturi în cadrul companiei a fost menționată la începutul anului de către fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, ca făcând parte din obiectivul de a crește eficiența.

Meta și-a redus deja forța de muncă cu 13%, sau aproximativ 11.000 de locuri de muncă, în noiembrie 2022 și a extins înghețarea noilor angajări până în primul trimestru al acestui an.

CEO-ul Meta Platforms, Mark Zuckerberg, a scris într-o postare pe blog, marți, că compania va „reduce dimensiunea echipei cu aproximativ 10.000 de persoane și va desființa aproximativ 5.000 de posturi suplimentare care nu au fost ocupate”.

„Iată calendarul la care ar trebui să vă așteptați: în următoarele două luni, liderii departamentelor vor anunța planuri de restructurare axate pe subțierea schemelor noastre de personal, anularea proiectelor cu prioritate mai redusă și reducerea angajărilor în companie”, a spus Zuckerberg.

„Vom face organizația noastră mai flexibilă prin eliminarea mai multor straturi de management”, a spus el în postare, referindu-se la declararea „Anul eficienței” pentru a reduce cheltuielile.

Microsoft

Microsoft a înregistrat un profit net de 16,4 miliarde USD în ultimul trimestru din 2022, în scădere cu 8% față de un an în urmă. Afacerea sa de cloud-computing a condus la rezultate pozitive, cu venituri pentru Microsoft Cloud de 27,1 miliarde de dolari, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Compania a înregistrat, de asemenea, „rezultate record” în anul fiscal 2022 încheiat pe 30 iunie, în ciuda unui „mediu dinamic”, a declarat CEO-ul Satya Nadella în raportul anual al gigantului tehnologic.

„Am raportat venituri totale de 198 de miliarde de dolari și cele provenite din exploatare de 83 de miliarde de dolari. Și Microsoft Cloud a depășit pentru prima dată venituri anuale de 100 de miliarde de dolari”, a spus el în raportul pentru anul fiscal 2022.

În ciuda acestui fapt, Microsoft a anunțat în ianuarie că va concedia 10.000 de lucrători, deoarece firma se pregătește pentru o creștere mai lentă a veniturilor.

Alphabet

Alphabet compania-mamă a Google a anunțat în ianuarie că va reduce numărul de salariați cu 12.000.

Compania a ratat obiectivul pentru realizarea veniturilor planificate în al patrulea trimestru din 2022, dar a reușit să se obțină o creștere de 1% a veniturilor față de trimestrul similar din anul precedent.

Ruth Porat, CFO Alphabet, a declarat în timpul prezentării exerccițiului financiar că Alphabet a angajat 3.455 de persoane pe parcursul trimestrului, majoritatea în posturi tehnice.

Ea i-a mai declarat pentru CNBC că compania încetinește semnificativ ritmul de angajare în încercarea de a oferi o creștere a profitabilității pe termen lung.

„În ultimii doi ani, am văzut perioade de creștere abrupte. Pentru a egala și a alimenta această creștere, ne-am ăregătit pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi”, a spus CEO-ul Sundar Pichai, într-o notă adresată personalului.

Amazon

Amazon a concediat peste 18.000 de angajați în ianuarie și urmează să renunțe la alți 9.000 de angajați în săptămânile următoare.

Asta în ciuda faptului că a înregistrat un profit impresionant în al patrulea trimestru al anului 2022 – depășind estimările analiștilor.

Deși profitul net a crescut cu 9%, la 149,2 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, profitul operațional în același trimestru a scăzut la 2,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,5 miliarde de dolari oținuți cu un an în urmă.

În general, 2022 a fost cel mai lent an de creștere al Amazon de când a fost listat la bursă în 1997. Gigantul comerțului electronic a spus că se pregătește pentru reziliență la recesiune și o scădere a cheltuielilor consumatorilor.

SAP

SAP din Germania a declarat că a îndeplinit obiectivele generale pentru întregul an 2022, veniturile din cloud crescând cu 24% față de un an în urmă. Compania de producție de software pentru întreprinderi a revenit, de asemenea, la o creștere a profitului operațional de 2%.

Cu toate acestea, SAP a anunțat în ianuarie că va reduce cu 3.000 numărul de locuri de muncă, deoarece conducerea companiei încearcă să obțină o creștere de două cifre a profitului în 2023.

Sea Group

Gigantul tehnologic cu sediul în Singapore, Sea Group, a raportat un profit net de 422,8 milioane de dolari în al patrulea trimestru al anului 2022 – primul profit trimestrial al companiei de când a început activitatea în 2019.

Cu toate acestea, filiala indoneziană a diviziei de comerț electronic al Sea, Shopee, a efectuat o nouă rundă de concedieri, care a afectat 500 de angajați cu normă întreagă și contractuali.

Anul trecut, compania a tăiat deja peste 7.000 de posturi – sau aproximativ 10% din forța de muncă.

Nici alte firme de tehnologie din Asia nu au fost cruțate. Grupul GoTo din Indonezia, Grupul Sea din Singapore, Carousell, Foodpanda și Naver din Coreea de Sud și Kakao sunt câteva dintre companiile care și-au redus angajații în ultimele luni.

Dell

Dell a înregistrat un venit record de 102,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2023 încheiat pe 3 februarie, în creștere cu 1% față de anul precedent. Veniturile din exploatare pentru anul au crescut cu 24% la 5,77 miliarde USD.

În februarie, producătorul de PC-uri a anunțat planuri de a concedia 5% din forța de muncă – sau aproximativ 6.650 de angajați.

Walt Disney

Deși nu este o companie de tehnologie, de menționat că și cunoscuta Walt Disney este nevoită să-și reducă cu miile numărul de salariați, inclusiv 15% din staff-ul diviziei de divertisment, potrivit unui raport separat citat de Bloomberg.

„Reducerile de personal vor viza producțiile de televiziune, film, parcuri tematice și departamentele corporate, afectând fiecare zonă în care operează Disney”, au spus pentru Bloomberg persoane ce cunosc planul de eficientizare. Ei au spus că angajații vor primi scrisori de concediere începând încă de lunea viitoare.

Disney a anunțat în februarie că intenționează să elimine 7.000 de posturi din cele 220.000 de locuri de muncă, o decizie pentru economisire a 5,5 miliarde de dolari pe an. „Se efectuează reduceri în întreaga companie”, au spus persoanele ce au dorit să rămână anonime, adăugând că reducerile vor avea loc chiar și în departamentul Disney Entertainment.

Mai simplu spus, firmele tehnologice și cele din industria divertismentului se pregătesc în prezent de dsiponibilizări după ce au supraangajat în timpul pandemiei și în așteptarea unei recesiuni doresc să aibă o schemă de personal mai puțin încărcată și mai flexibilă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: