Cursurile se vor relua în format normal pe 8 februarie, dacă nu se va înregistra o recrudescență a epidemiei de coronavirus, și se vor organiza activități de recuperare a materiei pierdute în perioada predării online, s-a convenit joi, la discuțiile pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a avut cu reprezentanți ai sindicatelor și ai organizațiilor de elevi și studenți.
Subiectele pe care s-a căzut de acord:
- Profesionalizarea managementului școlilor. S-au discutat mai multe variante de depolitizare și de diminuare a influențelor de natură politică.
- Deschiderea școlilor pe 8 februarie.
- Activități de recuperar, nu numai pentru elevii care vor susține examenele naționale. „Recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecarui cadru didactic”, a spus ministrul.
- La examenele naționale, tematică să fie stabilită ținând cont de materia predată, nu de cea care trebuia parcursă.
- Importanța finanțării cercetării și a susținerii financiare a universităților.
- Flexibilizarea planurile cadru mai ales pentru clasele a XI-a și a XII-a (solicitată de elevi, nu de către profesori).
530 de mil. de lei, suma estimată pentru plata burselor elevilor
Consiliul Național al Elevilor a cerut fonduri suficiente de la buget pentru a acoperi bursele elevilor.
Aceste burse sunt distribuite de administrațiile locale din fonduri primite de la bugetul Ministerului Educației.
Impactul pe 2021, în condițiile în care bursele lunare nu pot fi mai mici de 300 de lei, a fost estimat la 530 de miliaone de lei, dublu față de cele 270 de miliaone de lei cheltuite la acest capitol anul trecut.
Jumătate din bursele acordate în 2020 au fost primite de elev din Capitală, ceea ce reflectă o inechitate gravă, a explicat minsitrul Cîmpeanu.