28 octombrie, 2013

De vineri, 25 octombrie 2013, a intrat în vigoare Directiva privind asistența medicală transfrontalieră, care le permite tuturor cetățenilor europeni să aleagă locul din UE unde vor să fie tratați și să li se ramburseze costurile aferente, la nivelul sumei corespunzătoare tratamentului din țara de origine.

Este aplicabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Înainte de intrarea în vigoare a Directivei, dacă se îmbolnăveau în timpul unei călătorii în alt stat membru al UE, cetățenii Uniunii beneficiau de sistemele de asigurări sociale ale țărilor din care provin.


În cazul asistenței medicale transfrontaliere planificate, un stat putea cere ca pacienții să solicite mai întâi o autorizație prealabilă, fiind obligat să acorde autorizația numai în cazul în care pacienții nu puteau fi tratați în țara lor de origine într-un termen considerat justificat din punct de vedere medical.

Noua directivă introduce trei schimbări majore privind drepturile pacienților

  • Cetățenii vor avea dreptul de a alege să primească îngrijiri în sistemul public de sănătate sau în cel privat, oriunde în UE și au dreptul de a li se rambursa costul tratamentului.
  • Autorizațiile prealabile pentru asistență medicală transfrontalieră vor deveni mai degrabă o excepție, decât o regulă.
  • Cetățenii vor avea dreptul să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la opțiunile de tratament – au dreptul de a primi toate informațiile necesare din partea punctelor de contact naționale, înființate în baza noii directive. De asemenea, cetățenii UE pot primi informațiile corespunzătoare direct din partea furnizorilor de asistență medicală.

Directiva prevede și dezvoltarea unor rețele europene de referință, pentru a încuraja punerea în comun a cunoștințelor și pentru o utilizare cât mai eficientă a resurselor în asistența medicală ultraspecializată, de exemplu în diagnosticarea și tratarea bolilor rare.

Ce aduce nou Directiva

  • Pacienții care se deplasează într-o altă țară din Uniune pentru a primi asistență medicală se vor bucura de același tratament ca și cetățenii țării care prestează serviciile medicale respective.
  • Dacă au dreptul de a beneficia de această asistență medicală la domiciliu, ei vor fi rambursați de către țara de origine.
  • Rambursarea se va ridica la nivelul costurilor tratamentului din țara lor.
  • În unele cazuri, este posibil ca pacienții să fie nevoiți să solicite o autorizație înainte de se deplasa în străinătate pentru tratament, în special dacă acesta presupune spitalizare sau asistență medicală foarte specializată și foarte costisitoare.

Avantaje

  • Carifică drepturile pacienților fondate pe libera circulație a serviciilor, stabilite prin numeroase hotărâri ale Curții Europene de Justiție. În cazul asistenței medicale spitalicești, una dintre principalele realizări ale acestei noi directive este faptul că pacienții vor putea să-și aleagă furnizorul de asistență medicală.
  • Mai multe opțiuni – Directiva acoperă toți furnizorii de servicii medicale din UE.
  • Mai puține formalități pentru pacienți
  • Informarea pacienților: pacienții vor primi toate informațiile de care au nevoie, de exemplu cu privire la calitatea și siguranța serviciilor medicale, prin intermediul punctelor naționale de contact care vor fi create în toate statele membre. Totodată, directiva introduce noi măsuri destinate să-i ajute pe toți pacienții să beneficieze în mod optim de drepturile prevăzute de ambele instrumente legislative.
  • Garanții procedurale. Toți pacienții au dreptul de a depune plângeri și de a solicita despăgubiri (și toate tratamentele trebuie să fie acoperite de o asigurare de răspundere civilă sau să beneficieze de o garanție similară). De asemenea, pacienții au dreptul de a primi un exemplar al dosarului lor medical.

În ce proporție va fi rambursat tratamentul efectuat în străinătate

Pacienților li se va rambursa aceeași sumă pe care ar primi-o în țara lor pentru același tip de asistență medicală.

Statele membre unde asistența medicală este gratuită la locul prestației vor fi obligate să informeze pacienții cu privire la tarifele de rambursare practicate. Dacă tratamentul în străinătate este mai ieftin decât în țara de origine, rambursarea va reflecta prețul real al tratamentului.

Este obligatorie plata în avans


Da, în general pacientul plătește pe loc, urmând ca ulterior să fie rambursat de către autoritatea națională din țara de origine cât mai rapid posibil. De asemenea, legea oferă statelor membre opțiunea de a confirma în scris valoarea rambursării, în avans.

Totodată, statele membre au opțiunea de a plăti direct serviciile medicale prestate, mai degrabă decât să ramburseze cheltuielile pacienților.

Continuarea tratamentului de calitate, în țara de origine

Țara de origine are obligația de a garanta că tratamentul efectuat în continuare este de aceeași calitate, indiferent de țara UE în care a fost efectuat tratamentul inițial.

Transferarea dosarului medical

Aveți dreptul de a primi un exemplar al dosarului medical în țara de origine înainte de a beneficia de tratament în alt stat membru, precum și de la furnizorul de asistență medicală din țara în care ați efectuat tratamentul înainte de a reveni în țara de origine.

Rețetele medicale, recunoscute într-un alt stat membru al UE

O rețetă medicală emisă într-o altă țară a UE trebuie să fie recunoscută în țara de reședință a pacientului și viceversa. În acest mod se garantează faptul că asistența medicală acordată într-o altă țară a UE este continuată în mod corespunzător la întoarcerea pacientului acasă.

Pacienții sunt îndreptățiți să obțină medicamentul prescris cu condiția ca acesta să fie autorizat pentru vânzare și disponibil în țara în care ei doresc să îl primească.

Deși aceste principii nu sunt noi, în practică obținerea unor rețete recunoscute poate fi dificilă. În mod evident, problema nu se va rezolva dintr-o dată, însă dispozițiile directivei vor veni în sprijinul farmaciștilor ajutându-i să înțeleagă mai bine și să dea curs rețetelor eliberate în alte state membre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: