Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va aproba cu o întârziere de 10 luni fuziunea dintre Banca de Export-import a României – EximBank și Banca Românească, potrivit direcțiilor strategice ale MFP privind activele financiare ale statului, enunțate, joi, de ministrul Florin Cîțu.
„În ceea ce priveşte activele financiare ale statului, avem o strategie la care ne gândim pentru perioada următoare care le implică pe toate. Ştiţi foarte bine că în ceea ce priveşte EximBank este fuziunea cu Banca Românească, care a fost făcută înainte ca preluăm acest mandat. Dar dacă a fost făcută şi nu a putut să fie întoarsă cel puţin vreau să fie o fuziune de succes. Vreau să facem această fuziune să fie de succes, dacă tot o avem acolo”, a declarat Floirin Cîțu, la „Banking Forum Online”, citat de Agerpres.
În iunie 2019, EximBank și National Bank of Greece (NBG) au semnat acordul de achiziție a 99,28% din acțiunile Băncii Românești. Achiziția urma să propulseze Banca de Export-Import a României pe segmentul de retail banking de pe piața locală, devenind astfel o bancă universală.
(Citiți și: „Este oficial: EximBank cumpără Banca Românească”)
Banca Națională a aprobat tranzacția în decembrie, dar MFP condus de Florin Cîțu – nu. MFP este acționarul EximBank. Florin Cîțu își exprimase dubii privind utilitatea existenței a două bănci ale statului pe piața de retail banking, încă de când era în opoziție.
Celelalte două direcții strategice sunt modernizarea cec Bank și înființarea Băncii de Dezvoltare
„Vrem să modernizăm CEC. Este clar că poate să fie un competitor important pe piaţa financiar – bancară şi trebuie modernizată. Strategii există. Urmează Banca de Dezvoltare, care va începe în 2022. Atunci cred că va fi activă”, a declarat Florin Cîţu.
De Banca de Dezvoltare este nevoie pentru că prin aceasta „putem să atragem anumite finanțări care vin în România de la Comisia Europeană doar printr-un astfel de vehicul. În trecut, România a pierdut bani pentru că nu a avut un astfel de vehicul”, a mai spus ministrul Finanțelor.
„Suntem în competiţie cu sistemul privat care este cu mult înainte în multe aspecte”, a mai spus Florin Cîţu, vorbind de strategia de dezvoltare a activelor financiare ale statului.
Adunarea Generală a Acţionarilor cec Bank a aprobat, în septembrie, schimbări la nivelul Consiliului de Administraţie al băncii, iar Mirela Călugăreanu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost numită în funcţia de preşedinte al CA.
cec Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie. Fondată în 1864, cec Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020.