24 aprilie, 2018

ArcelorMittal ar putea vinde combinatul siderurgic de la Galaţi doar cu acordul explicit al statului român, susține prim-vicepremierul Viorel Ștefan într-o declaraţie dată marţi.

Consultările cu Guvernul român ar fi prevăzute în contractul de privatizare a fostului combinat Sidex Galați, rămas secretizat de la semnarea lui în 2001.

Tranzacţia de cesiune a pachetului de acţiuni ArcelorMittal „nu se poate face decât cu acordul explicit al statului român. Există un drept menţionat în contractul de privatizare, care spune că cesiunea nu se poate face decât cu acordul vânzătorului, adică al statului român”, a declarat Viorel Ștefan, citat de Agerpres.


Declarația prim-vicepremierului român vine la doar o zi după ce eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat premierului Viorica Dăncilă să răspundă dacă Guvernul a demarat un dialog cu ArcelorMittal privind posibila vânzare.

Scadența: 23 mai

Deocamdată, însă, Guvernul nu a abordat problema cu oficialii ArcelorMittal, potrivit lui Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal Galaţi, citat de Agerpres

Şi, „peste doar o lună, în 23 mai, Comisia Europeană va răspunde propunerii companiei (Arcelor Mittal) de a vinde combinatul de la Galați”, aminteşte eurodeputatul Siegfried Mureşan în scrisoarea deschisă adresată premierului României, luni 23 aprilie.

„Este, totuși, nevoie de o mai mare implicare a Guvernului României și a tuturor factorilor de decizie”, consideră oficialul citat.


Pentru a obţine aprobarea de către Comisia Europeană a achiziţiei combinatului italian Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, Grupul ArcelorMittal s-a angajat să vândă mai multe facilităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, pentru a răspunde la îngrijorările în materie de concurenţă.

Asigurări virtuale

Atât Viorel Ștefan cât și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței spun că, atunci când își va da avizul pentru tranzacția care presupune vânzarea combinatului, Comisia Europeană (CE) ar urma să se asigure că producţia combinatului va creşte ulterior, potrivit unor declarații citate de Agerpres.

„Această tranzacţie va fi monitorizată de o persoană mandatată de Comisia Europeană (CE), astfel încât rezultatul să conducă la creşterea producţiei în combinatele preluate şi nu la restrângerea ei, pentru că s-ar produse efecte nedorite în ceea ce priveşte concurenţa pe piaţa laminatelor la rece şi la cald”, a declarat Viorel Ștefan (FOTO), marți 24 aprilie.

Varianta creşterii producţiei la Galaţi a fost confirmată de Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Comisia Europeană va obliga ArcelorMittal să vândă majoritatea activelor scoase la vânzare unui singur cumpărător, ca să existe o grupare mare, şi va cere creşterea capacităţii la Sidex, să producă mai mult decât produce în momentul de faţă, tocmai pentru a contrabalansa puterea crescută pe care o va avea ArcelorMittal dacă preia combinatul din Italia”, a declarat și Bogdan Chirițoiu (FOTO), tot marți.

Tranzacţia

ArcelorMittal este gata să plătească 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru Ilva.

Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că o tranzacţie privind preluarea celei mai mari oţelării din Europa de către cel mai mare producător mondial de oţel ar reduce competiţia pe anumite segmente de produse şi ar genera preţuri mai mari pentru consumatorii din sudul Europei.

(Citiţi şi: ArcelorMittal renunță la active din 7 țări, inclusiv uzina de la Galați, dacă CE îi permite să cumpere grupul italian Ilva)

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie.

În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Epopeea Sidex – ArcelorMittal

  • Fostul combinat Sidex Galați a regresat tot mai mult din 1989 încoace, când producea opt milioane de tone de oţel, avea 50.000 de angajați și era al doilea cel mai mare furnizor de tablă în blocul statelor comuniste.
  • Datoriile și pierderile combinatului se ridicau la 3 miliarde de dolari în 1999.
  • Înaintea privatizării din 2001, Sidex pierdea un milion de dolari pe zi, potrivit oficialii vremii, care nu vorbeau de sutele de firme căpuşă care se îmbogăţeau de pe urma combinatului.
  • Sidex Galaţi avea 27.000 de angajati, în 2001, exporta jumătate din producţie, realiza 5% din PIB României şi contribuia la realizarea a încă 25% din acesta.
  • LNM Holdings NV, devenita ulterior ArcelorMittal, cumpără Sidex Galaţi cu 77 de milioane de dolari, dar suma nu a mai fost plătită integral, din cauza unor litigii scăpate de sub control.
  • Combinatul face profit de peste 60 de milioane de dolari în 2002, primul an după privatizare.
  • După 2008, reîncep pierderile, iar managementul acuză criza.
  • Combinatul mai avea în 2014 doar un furnal din şase câte erau înaintea privatizării. 
  • Combinatul mai are acum circa 5.400 de angajați din cei 27.000 pe care îi avea în anul privatizării (2001) şi
  • Mai produce aproximativ 2 milioane de tone de oțel anual.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: