30 august, 2021

Un sondaj Reuters indică o creștere a prețurilor de 2,8% în zona euro, în august, cel mai accentuat avans din 2012, scrie Financial Times.

Deși majoritatea economiștilor spun că avansul inflației este temporar și va antrena reacții de majorarea a dobânzilor din partea băncilor centrale abia de anul viitor, o serie de indicatori creează nervozitate în rândul investitorilor cu privire la evoluția marilor economii.


În SUA, spre exemplu, un indicator-cheie urmărit de Rezerva Federală în procesul de monitorizare a inflației a continuat să crească accentuat în iulie, pe fondul presiunilor generate de disfuncționalitățile lanțurilor de aprovizionare, transmite agenția Xinhua.

Așa-numitul indice de preț al cheltuielilor personale de consum (PCE) a crescut cu 3,6% în iulie față de anul anterior, cea mai mare creștere de 12 luni din ultimii 30 de ani, potrivit departamentului american al comerțului. Incluzând prețurile volatile ale produselor alimentare și ale energiei, PCE a crescut cu 4,2%.

În celebrul discurs de la Jackson Hole, șeful Fed, Jerome Powell, a anunțat că instituția va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate. El a dat de înțeles că atâta vreme cât piața muncii continuă să meargă bine, iar revenirea economică să se mențină robustă, banca centrală a SUA este pregătită să renunțe la stimulentele monetare fără precedent. Fed achiziționează lunar, pentru susținerea economiei, titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari.

Germania, cea mai mare creștere a inflației importate din anii ’80

Germania se confruntă cu cea mai mare creștere a inflației importate de la începutul anilor ’80. Lanțurile de aprovizionare sunt în continuare disfuncționale, ceea ce afectează capacitatea companiilor de a-și asigura stocuri adecvate, potrivit Bloomberg.


În iulie, mărfurile importate au fost cu 15% mai scumpe decât în urmă un an. Costul bunurilor de bază a crescut cu aproximativ 19%, iar energia s-a scumpit cu aproape 90%. Scumpirea energiei este și o consecință a efectului de bază, costurile scăzând drastic anul trecut, odată cu debutul pandemiei și scăderea cererii.

Prețurile de consum au accelerat cel mai probabil cu 3,4% în această lună, potrivit unui sondaj.

În plus, încrederea investitorilor germani a scăzut pentru a doua lună, în august, pe fondul îngrijorărilor cu privire la faptul că previziunile optimiste de creștere pentru acest an ar putea fi revizuite în jos.

Probleme în fabrica lumii

Economia chineză se confruntă la rândul său cu dificultăți. Luna iulie a fost deosebit de slabă, iar august se prefigurează a fi evoluat similar.

Indicele PMI din iulie a fost de doar 50,4 pentru sectorul manufacturier, foarte aproape de nivelul de 50 de puncte care separă contracția de creștere.

August și creșterea cazurilor de infectare cu varianta Delta au creat noi probleme pe lanțurile de aprovizionare, culminând cu închiderea parțială a unui port și întârzieri cauzate de inundații.

Economiștii de la Nomura sunt de părere că a doua cea mai mare economie a lumii ar putea avea nevoie de noi stimulente fiscale și monetare. Nomura și-a actualizat estimările privind creșterea economică din a doua jumătate a anului, de la 6,4% din PIB în T3 și 5,3% din PIB în T4, la 5,1% din PIB în T3, respectiv 4,4% din PIB în T4, potrivit Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: