21 noiembrie, 2010

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Foro: Agerpres)

„Dacă nu era criza economica, situaţia s-ar fi perpetuat : acum plătim costurile anilor în care nu am avut, din considerente politice, o lege de salarizare. Toate guvernele au știut ce se întâmplă. Dar mărirea aparatului bugetar a fost o formă de recompensare a clientelei, şi la nivel central şi la nivel local.”

Trei au fost cauzele care, potrivit senatorului Cristian Diaconescu, au dus la acest adevărat festival al diferitelor forme de salarizare, urmate acum de procese câştigate de bugetari:

• Nici un guvern nu a îndrăznit, până la legea salarizarii din 2009, să deranjeze nişte categorii compacte de votanți, cum sunt bugetarii.


• Au apărut sporuri aberante (cum ar fi sporul pentru cunoaşterea de limbi străine, acordat angajaţilor din Ministerul de Externe, sau stimulentele pentru cei de la Finanţe), iar în final s-a ajuns în situaţia absurdă să fie mai avantajos să lucrezi la Stat decât în mediul privat.

• Din punct de vedere juridic, un drept câştigat de o categorie de bugetari era extins, prin procese câştigate în instanţă, şi la alte categorii care îl pretindeau.

Despre noua lege a salărizarii unitare, pentru care guvernul se pregăteşte să-şi asume răspunderea în Parlament, Cristian Diaconescu spune că „E complicată şi va crea nemulţumiri din cauza diferenţelor de salariu dintre categoriile de bugetari. Dacă nu se pune la punct totul, în detaliu, până la nivel de şofer, ne trezim în aceeaşi problemă în care suntem acum”.

Mai există şi o altă variantă de abordare a problemei : „Să se stabilească criterii de salarizare pentru fiecare categorie în parte, împreuna cu sindicatele, şi să se aloce bugete precise pentru salarii. Atenție, să nu se depăşească bugetele de salarii şi apoi să se intre în cele de investiţii, cum se întâmplă acum la Sănătate. Noua lege prevede 15 categorii, faţă de 12, cât prevedea cea de anul trecut, şi vor exista diferenţe mari şi nemulțumiri pe măsură. Dar sindicatele trebuie implicate şi responsabilizate acum, de la bun început, nu cum se procedează de obicei: numai după ce se anunţă revendicări şi ieşiri în stradă”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: