30 iulie, 2019

Colegii Alexandrei au protestat luni în fața Poliției Caracal

Alexandra Măceșanu, disperată de ceea ce trăia în casa răpitorului său, i-a oferit polițistului din Caracal care a preluat apelurile sale la 112, mai multe detalii care ar fi trebuit să ducă la identificarea rapidă a locului, potrivit unor surse Digi24.

Înregistrarile, clasificate în momentul de față, au fost ascultate luni de către parlamentarii participanți la ședința de urgență a Comisiei de apărare, la care Ministerul de Interne a refuzat să se prezinte.

Polițistul nu a crezut că fata spune adevărul, deși adolscenta plângea terifiată, ceea ce dovește faptul că agentul era complet nepregătit pentru o astfel de activitate.


Fragment din dialogul celor doi:

Polițist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat…

Polițist: Unde ești, mă?


Alexandra:În Caracal, în Caracal!

Polițist:În Caracal, unde?

Alexandra:În Caracal…

Polițist:Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.

Alexandra:Vine și mă bate iară. M-a violat!

Dialogul a fost redat de directorul interimar al STS.

Deputații din Opoziție care au fost la ședință s-au declarat decele auzite, iar unul dintre ei a declarat sub anonimat, pentru Libertatea:

Este absolut îngrozitor, înainte de orice, felul în care i-au vorbit victimei! Nu au sfătuit-o cu nimic, sunt momente în care nu o cred și nu o iau în serios. Îi vorbesc superior, de sus, cu ”domnșoară”.

În loc să-i spună ce să facă, ce opțiuni are, ei o chestionau, ca să verifice dacă povestea e reală. Este evident că nu o credeau (…)

Dacă (înregistrările – n.r.) vor fi ascultate (de opinia publică – n.r.) vor stârni revolta publică.

Explicațiile polițistului Viorel Florescu, cel care pare să nu o fi crezut pe Alexandra Măceșanu 

Protest în fața sediului PSD din București, în timpul ședinței CEx de luni

Viorel Florescu, agentul care a preluat apelul Alexandrei și nu a înțeles situația limită în care se afla fata, el fiind obligat să trateze fiecare caz cu atenție maximă și plecând de la premiza că este adevărat, neagă toate acuzațiile, într-o declarație oferită Mediafax:

N-am avut nicio clipă o atitudine refractară, cum îi zice acolo (raportul MAI, n.r.), pentru că mi-am dat seama din primele cuvinte ale ei şi plângea, suspina, deci nu aveam cum să nu reacţionez la treaba asta.

Din contră, i-am spus de nenumărate ori să stea liniştită că ajunge un echipaj de poliţie acolo, la ea. Am întrebat-o cum a ajuns acolo sau cum se află zona respectivă. Noi, de la dispecerat, nu cunoaştem zona Caracalului.

Nu cunoaştem cum ar zis ea: „Am trecut pe lângă un dig şi sunt în Bold, cam aşa ceva”. Nu ştiam ce e acela Bold, de aia îmi aduc aminte că am întrebat-o: „Bold e în judeţul Olt acolo, ce e?”. Şi atunci ea a zis: „Staţi puţin că am găsit eu o carte de vizită” şi mi-a citit de pe ea, numele, ce scria acolo.

Nicolae Mirea, şeful demis al Poliţiei Caracal, justifică haosul și neprofesionalismul înregimentaților care au intervenit acuzând că fata le-a oferit detalii greșite:

Nimeni nu a venit să îmi spună mie asta. Oamenii erau toţi în teren şi numai prin telefon am vorbit cu ei, eu nu m-am dus la nimeni şi nu a venit nimeni la mine să îmi spună asta. I-am coordonat prin telefon. Nu, am vorbit cu agentul meu de la Investigaţii criminale, care i-a luat telefonul de la ureche (lui Viorel Florescu – n.r.) şi a vorbit la telefon cu fata. Nu a spus niciodată de Bold, că nu eram nebuni să căutăm într-un cartier la 2 kilometri distanţă.

Prima dată când a sunat fata, am sunat pe numărul ăla şi nu ne-a mai răspuns. Peste cam o jumătate de oră a sunat ea din nou. Nu ştiu dacă au sunat subordonaţii mei sau… atunci a apucat să le spună că vede un brad, vede un nuc, că sunt nişte câini. Dar ne-a dus în eroare cu o poartă roşie, care nu era la drum. Brazii erau mici, nici nu se vedeau.

Poliția din Caracal nu știa să deschidă harta cu localizarea

Operatorul de telefonia a oferit, odată cu fiecare apel al Alexandrei la numărul de urgență 112, un grafic ce delimita perimetrul de aproximativ nouă kilometri pătrați de a unde s-a dat telefon.

Aceeași imagine a fost primită simultan la STS și la Poliția din Caracal, unde s-a făcut legătura de operatorul STS, cu încadrarea evenimentul ca „lipsire de libertate”.

Polițiștii din Caracal nu au știut însă cum să deschidă interfața pentru vizualizarea graficului și au cerut ajutorul Serviciului de Telecomunicații peste mai mult de o oră de la primire.

Declarația prim-adjunctului STS, general de brigadă Sorin Bălan, la audierile din Parlament:

Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese.

Accesarea informaţiilor de localizare a fost disponibilă în sistem de la primul apel – 11,05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la Poliţie s-a realizat la 12,08. Au fost solicitări ale operatorului de la Poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, ultimul fiind la 12,32.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: