deschiderea unei firme în spania

6 octombrie, 2022

Românii care sunt interesați de deschiderea unei firme în Spania pot consulta acest ghid care îi va ajuta să își lanseze propria afacere în doar câteva zile.

Potrivit unui îndrumar de afaceri realizat de Ministerul Afacerilor Externe din România, o societate cu răspundere limitată poate fi înființată în doar 4 zile în Spania.

Deschiderea unei firme în Spania – tipuri de societăți

1. În materia societăților comerciale, legislația este aliniată la cea a Uniunii Europene și prevede următoarele forme principale de organizare:


A. societate pe acțiuni (S.A.) (societăți bancare, farmaceutice, management de fonduri de pensii, leasing, asigurări, etc.) – este necesar un capital minim de 60.000 EUR;

B. societate anonimă europeană (S.E.), multinațională – capital social minim de 120.000 EUR; cadru juridic specific: Regulamentul 2.157/ 08.10.2001 privitor la statutul acestui tip de societate comunitară cu sedii în cel puțin două state membre ale Uniunii Europene; Legea 19/14.11.2005, care adaptează Legea Societăților Comerciale la cazul S.E. în Spania; Legea 31/18.10.2006, care reglementează modalitatea prin care lucrătorii pot deveni acționari ai S.E., vă poate ajuta pentru deschiderea unei firme în Spania;

C. societate cu răspundere limitată (S.R.L.) – este necesar un capital social minim de 3.000 EUR;

D. societate cu răspundere limitata debutantă (S.L.N.E.) – capital social minim de 3.000 EUR și maxim de 120.000 EUR; o astfel de societate poate avea maximum 5 asociați; particularitățile și facilitățile sunt stabilite prin Legea 7/2003.


E. Există și posibilitatea de a desfășura activități comerciale, în general în domeniul serviciilor, sub forma PFA (persoană fizică autorizată), fără cerințe de capital minim.

Cum înființezi o firmă în Spania

2. Pentru deschiderea unei firme în Spania primul pas pe care trebuie să îl faci este să obții un Număr de Identificare pentru Străini (Número de Identificación de Extranjeros-NIE) pentru persoanele străine care fac parte din Consiliul de Administrație (detalii privind obținerea NIE găsiți pe site-ul Ministerului de Interne din Spania).

NIE se obține de la Administrația Financiară înainte de solicitarea codului de identificare fiscală pentru companie. La solicitarea NIE trebuie prezentată următoarea documentație:

Formular tipizat
• Documentul de identitate sau pașaportul original și o fotocopie
• Documentația acreditată a motivelor pentru care se solicită NIE – poate fi cerută direct în Spania, la Delegațiile si Subdelegațiile Guvernului (Delegaciones y Subdelegaciones del Gobierno), prin intermediul serviciilor si birourilor de străinătate ale acestora, sau la reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare spaniole situate în tara de reședință a solicitantului.

Deschiderea unei firme în Spania – acte necesare

3. Obținerea unui certificat de disponibilitate a denumirii societății (Certificado negativo de nombre) la Registrul Central al Comerțului (Registro Mercantil Central www.rmc.es) – valabilitate 3 luni.

4. Solicitarea Numărului provizoriu de Identificare Fiscală (Numero de Identificacion Fiscal provisional, la Agenția Fiscala teritorială (Agencia Tributaria) pe raza căreia își are sediul firma nou constituită în Spania.

5. Obținerea unui certificat de depozit de capital (Certificado de depósito de capital) – la bancă.

6. Elaborarea statutului societății și înscrierea publică a actului de constituire a societății la notar.

7. Plata Taxei de Transmiteri Patrimoniale și Acte Juridice Documentate (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales y Actos Jurídicos Documentados) la Direcția Financiară teritorială (Delegación de Hacienda) pe raza căreia își are domiciliul firma nou constituită.

deschiderea unei firme în spania
Foto: Efraimstochter / pixabay.com

Pași pentru deschiderea unei firme în Spania

8. Înscrierea în Registrul Comerțului (Registro Mercantil) – în termen de o lună de la data actului notarial de constituire.

9. Solicitarea Numărului definitiv de Identificare Fiscală (Numero de Identificación Fiscal) la Administrația Financiară teritorială pe raza căreia își are domiciliul firma nou constituită.

10. Declarația de Investiție Străină (Declaración de la Inversión Exterior) în Registrul de Investiții Străine (Registro de Inversiones Extranjeras); detalii găsiți aici.

Înregistrarea se face aici.

Cum obții autorizația de deschidere a firmei

11. Pentru deschiderea unei firme în Spania aveți nevoie și de activarea impozitului pe activități economice (impuesto de actividades económicas/IAE) la Direcția financiară teritorială pe raza căreia își are domiciliul firma nou constituită.

12. Activarea efectelor taxei pe valoarea adăugată (impuesto sobre el valor añadido – IVA) la Direcția
financiară teritorială pe raza căreia își are domiciliul firma nou constituită.

13. Înregistrarea pentru asigurări sociale (seguridad social) și asigurări de accidente de muncă (seguros de accidentes laborales) la Trezoreria Generală de Asigurări Sociale (Tesorería General de la Seguridad Social) www.seg-social.es.

14. Înscrierea angajaților la asigurările sociale www.seg-social.es.

Înscrierea angajaților la asigurările sociale www.seg-social.es.

15. Obținerea Autorizației de Deschidere (Licencia de Apertura) la Departamentul de Urbanism al Primăriei (Departamento de Urbanismo del Ayuntamiento) localității pe raza căreia își are domiciliul firma nou constituită.

4 zile pentru deschiderea unei firme în Spania

16. Înregistrarea ca centru de muncă (Centro de Trabajo) la Direcția Provincială de Muncă și Asigurări Sociale (Dirección Provincial de Trabajo y Seguridad Social);

17. Obținerea și legalizarea registrului de înmatriculare (libro de matrícula) și a registrului de vizite (libro de visitas) la Direcția Provincială a Ministerului Muncii și Imigrării (Dirección Provincial del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales).

Dacă toată documentația pentru deschiderea unei firme în Spania se prezintă în mod complet și corect, perioada de constituire a unei companii în această țară este de 6-8 săptămâni pentru o societate pe acțiuni, respectiv 4 zile pentru o societate cu răspundere limitată.

Vă pot ajuta și legile:

Decretul Regal nr.18/24.11.2017 privind textul revizuit al Codului Comercial, al Legii societăților
comerciale (Decretul Regal 1/2.07.2010) și al Legii auditului (nr.22/20.07.2015).

Legea 2/2007 a Societăților Profesionale reglementează modul în care se constituie societățile comerciale prin asocierea liberilor profesioniști.

Foto: Efraimstochter / AbsolutVision / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Deschiderea unei firme în Germania. Ghid simplu în 7 pași

Deschiderea unei firme în Anglia. Ghid simplu în 14 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: