Într-un comentariu publicat miercuri, săptămânalul german Der Spiegelface un top al celor mai agresivi 10 politicieni din Uniunea Europeană, care amplifică dificultăţile prin care trec ţările lor din cauza crizei financiare.
De la Silvio Berlusconi la Marine Le Pen, unii politicieni europeni „apelează la un populism ieftin pentru a profita de pe urma situaţiei politice interne” din ţara lor şi „simplifică extrem de mult situaţia, intensificând, de fapt, criza din zona euro”, spun analiştii.
Alexis Tsipras, liderul partidului de stânga SYRIZA din Grecia, este descris ca fiind unul dintre „cei mai periculoşi oameni din Europa”, pentru eforturile sale de a pune presiune asupra guvernelor elene pentru ca acestea să abandoneze măsurile de austeritate.
Pe aceeaşi listă se află şi Markus Soder, ministrul de Finanţe bavarez, care a spus, în această săptămână, că „Atena trebuie să devină un exemplu prin care să se demonstreze că zona euro are şi dinţi” şi că „Grecia ar trebui să părăsească zona euro până la finalul acestui an”.
Ca şi Soder, Timo Soini, un europarlamentar finlandez vrea ca ajutorul extern oferit Greciei să fie stopat.
Atât fostul premier italian Silvio Berlusconi, cât şi lidera extremei-dreapta din Franţa, Marine Le Pen, sunt amintiţi pentru campaniile lor în care susţine întoarcerea la monedele naţionale. Ziarul deţinut de Berlusconi, „Il Giornale”, a dat naştere unei controverse puternice, săptămâna trecută, când a publicat o fotografie a cancelarului german Angela Merkel pe post de al Patrulea Reich.
Le Pen, împreună cu Heinz-Christian Strache, preşedintele Partidului Libertăţii din Austria, sunt puşi pe listă şi din cauza hiperbolelor periculoase pe care le folosesc. Le Pen a declarat recent că „Executivul European se află în ultima etapă a creării Uniunii Sovietice Europene”, în timp ce Strache a afirmat că Mecanismul European de Stabilitate va distruge „nu doar statul austriac, dar şi democraţia şi constituţia sa” după cum relatează şi EurActiv.
Un alt lider populist este Nigel Farage, preşedintele Partidului Indepedenţei din Marea Britanie, care l-a descris pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca având carisma unei „cârpe ude, de şters pe jos”.
Celebrul lider al Partidului Libertăţii din Olanda, Geert Wilders, este considerat un model pentru foarte mulţi dintre politicieni europeni populişti, acesta reuşind să transforme sentimentul antieuropean într-un avantaj pe care îl exploatează în interes personal. Într-un gest populist, acesta a oferit o drahmă, bancnota elenă de dinainte de trecerea la euro, Ambasadei Greciei şi cere revenirea la moneda naţională în Olanda.
Alexander Dobrindt,secretarul general al conservatorilor din Uniunea Social Creştină Bavareză, este menţionat pentru că spunea: „Este capătul de drum pentru Grecia” şi cerea ca guvernul de la Atena să nu-şi mai plătească funcţionarii publici şi pensionarii în euro, ci în drahme.
Ultimul, dar nu cel din urmă este Viktor Orban, premierul Ungariei, acuzat că ar fi îngrădit libertăţile de exprimare din ţara sa, impunând reguli restrictive mass-media şi o nouă Constituţie, care a determinat Comisia Europeană să oprească finanţarea oferită de la Bruxelles. Ca răspuns la acest gest, unele legi au fost modificate, dar Orban a susţinut că „Ungaria a câştigat”.
În final, publicaţia germană spune că aceşti politicieni se joacă cu focul şi ar reprezenta un risc la adresa întregului proiect european, pentru că „întreţin, direct şi indirect, stereotipuri şi resentimente” în UE.