Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 178 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 51 de abțineri, proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR. Aceștia nu vor mai putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor Curţii.
Legea va pleca la Senat.
De ce imunitate beneficiază Acum membrii CCR:
Art.66 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precizează:
“Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”
Cum se va schimba art. 66 și ce imunitate ar urma să aibă:
“Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale…
Încuviințarea prevăzută de alineatul precedent se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale, după ascultarea judecătorului în cauză“
Aceasta înseamnă căjudecătorii CCR ar deveni demnitarii cu cea mai extinsă imunitate, deoarece ar beneficia, pe de o parte, de o imunitate precum cea a miniștrilor, dar sporită: conform legii privind responsabilitatea miniștrilor, aceștia nu pot fi anchetați decât cu aprobarea președintelui sau cu aprobarea camerei din care fac parte, dacă sunt parlamentari.
Trebuie menționat că imunitatea miniștrilor se referă doar la fapte săvârșite în această calitate, pe când în cazul judecătorilor CCR nu se precizează nimic de genul acesta.
Pe de altă parte, reamintim că în cazul parlamentarilor nu este nevoie de ridicarea imunității decât dacă este vorba despre arestare, nu și de anchetare.
În plus, dacă pentru pierderea imunității parlamentarilor este nevoie de votul majorității, pentru judecătorii CCR va fi obligatorie aprobarea a două treimi din plenul Curții.
De asemenea, judecătorul trimis în judecată penală va putea fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptată cu votul a două treimi din membrii CCR.
Ce argumente invocă inițiatorul
Argumentul forte invocat în Nota de fundamentare a proiectului este nevoia imeprioasă de a institui “măsuri concrete și disctincte prin care să se elimine, anticipat, orice posibilități de exercitare a unei presiuni asupra judecătorilor Curții Constituționale”.
Adnagi Slavoliub, inițiatorul, consideră că proiectul său ar face judecătorii CCR se bucure de o imunitate simetrică celei aplicate miniștrilor și parlamentarilor.
Alte facilități din lege:
Proiectul le oferă judecătorilor de la CCR și un alt cadou, prin propunerea de a introduce la art. 69 un nou alineat.
Art. 69 precizează, în forma actuală a legii:
“După încetarea mandatului ca urmare a expirării perioadei pentru care el a fost acordat, judecătorul are dreptul să revină în postul ocupat anterior, dacă numirea sa la Curtea Constituţională s-a făcut cu condiţia rezervării acestuia.
(2) În cazul în care judecătorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie.
(3) În perioada cât este rezervat, postul prevăzut la alin.(1) şi (2) poate fi ocupat numai prin contract de muncă pe durată determinată.”
Proiectul aprobat marți de Comisia juridică a Camerei Deputaților propune adăugarea unui nou alineat (4):
“După încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.”
Mandat complet pentru cei care înlocuiesc un judecător retras pe parcurs
De asemenea, se schimbă și calculul mandatului celui care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător (decedat, sau care s eretrage forțat – bolnav, condamnat etc.):
- până acum el era numit pentru perioada rămasă din mandat
- un amendament al fostului ministru al Justiției Florin Iordache şi adoptat marți spune că mandatul va fi complet
Pensie de lux
Legea aprobată de deputați propune și o nouă formulă pentru calcularea pensiei judecătorilor de la CCR, precum în cazul magistraților, chiar dacă nu au fost magistrați:
„Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile aferente ale judecătorilor Curţii Constituţionale”.
Totodată, judecătorii CCR au dreptul la pașaport diplomatic, menționează legea.