26 aprilie, 2022

Yuanul chinez a scăzut luni, pe piața internă, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul temerilor privind o eventuală intrare în carantină a Beijing-ului.

Investitorii sunt îngrijorați că o continuare a deprecierii monedei ar putea declanșa unde de șoc pe piețele financiare internaționale, așa cum s-a întâmplat în 2015 când s-au produs mișcări asemănătoare, transmite MarketWatch.

Deprecierea a fost de circa 0,9%, la 6,55 yuani/dolar, cea mai abruptă scădere zilnică din martie 2020.


Totodată, Banca Populară a Chinei (BPC) a anunțat că va reduce rata rezervelor minime obligatorii în valută cu un punct procentual, la 8%, începând cu 15 mai, pentru a permite instituțiilor financiare să îți folosească aceste fonduri în alte scopuri.

„Mișcarea PBC a dezvăluit un pic de îngrijorare cu privire la slăbiciunea monedei”, a declarat Mazen Issa, expert în piața valutară la furnizorul de servicii financiare TD Securities din New York, adăugând că decizia în sine nu are o semnificație prea mare atâta vreme cât nu este urmată de alte măsuri. Issa a mai punctat și că regimul valutar din China este semnificativ mai controlat decât cel din alte economii avansate, așa încât alte intervenții nu pot fi excluse.

„Cu siguranță, există o mulțime de îngrijorare că aceste blocaje vor avea un impact asupra comerțului global și că împreună cu alte evoluții cum ar fi înăsprirea politicii monetare din SUA ar putea exacerba încetinirea peste așteptări”, a comentat Issa.

„O monedă mai slabă ar putea fi un semnal că, probabil, perspectivele de creștere globală s-ar putea înrăutăți și are potențialul de a destabiliza și mai mult piețele.”

Mazen Issa, TD Securities

În 2015, PBC a surprins piețele financiare cu devalorizări consecutive ale monedei chineze – parțial pentru a compensa încetinirea creșterii -, iar acestea s-au propagat în cascadă pe piețele financiare globale, investitorii fiind îngrijorați de perspectiva război valutar. depreciere a fost menită să sporească atractivitatea exporturilor Chinei, cu impact teoretic favorabil asupra PIB-ului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: