Departamentul de Stat al SUA a avertizat miercuri România asupra „consecinţelor negative grave” ale distanţării ţării de Occident și își exprimă îngrijorarea privind raportul CSAT ce vorbește despre implicarea Rusiei în „activități cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc”.
„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, se arată în comunicat.
„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti. „Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, atrage atenția Departamentul de Stat al SUA.
Statele Unite apreciază contribuţiile României ca aliat NATO puternic şi partener în Uniunea Europeană.
„Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării şi în parteneriatul nostru economic şi am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menţine securitatea naţiunilor noastre şi prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri”, mai spune Miller.
SIE: România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.
SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri informările pe care MAI, SRI, SIE și STS le-au prezentat în reuniunea CSAT organizată la 4 zil după turul I al alegerilor prezidențiale cu referire la campaniile de susținere a candidaturii lui Călin Georgescu și de creștere inexplicabilă a voturilor obținute de acesta – de 3 ori mai mult decât o arătau sondajele.
Documentele prezentate abordează problemele într-un mod general,
nu explică nici amploarea interferenței în alegeri a unui actor statal cu un rezultat atât de neșteptat asupra alegerilor din România
și nici nu ating cauzele unei asemenea breșe de securitate – existente de-a lungul câtorva ani, potrivit unor aprecieri din Rapoarte – care au dus la eșecul acțiunii de-a contracara efectul acestor interferențe. Și nu lămurește nici cum a fost expandată și întreținută în ultimii ani mișcarea antieuropeană din România.
Cele cinci documente sunt publicate pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale (AICI-LINK).
Solicitarea de desecreticare a documentelor a fost formulată în cursul zilei de miercuri de către 13 ONG-uri.
(Citește și: Documente declasificate / ”Dormi liniștit, CSAT veghează pentru tine”)
****