2 septembrie, 2014

Deficitul bugetar pe primele 7 luni din acest an a scăzut la mai puțin de o șesime în raport cu aceeași perioadă a lui 2013 (doar 0,15% din PIB estimat pe 2014 față de 0,96% din PIB realizat în 2013).

În pofida recesiunii tehnice conjuncturale, veniturile au crescut în termeni nominali cu 4,1% și s-au situat aproape la același nivel raportat la PIB (18,3%, față de 18,5% anul trecut).

În aceste condiții, îmbunătățirea rezultatului financiar s-a datorat exclusiv micșorării cheltuielilor cu 0,2% în termeni nominali, respectiv cu un punct procentual din PIB (!) de la începutul acestui an. Este o ”strângere a curelei” notabilă pentru un an electoral dar realizată cu afectarea rezultatelor economice pe termen scurt și mediu, cele mai afectate fiind cheltuielile de capital ale statului (-29%).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Simplificat, în valori nominale, deficitul bugetului general consolidat după primele șase luni din 2014 s-a redus cu aproximativ cinci miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent (dintre care două miliarde doar în luna iulie). Cele cinci miliarde au fost convertite în reducerea deficitului bugetar deoarece cheltuielile au fost limitate cam la aceeași valoare nominală din 2013.

De reținut, deși majorarea veniturilor bugetare s-a produs destul de vizibil și în termeni reali ( peste nivelul inflației), ea nu a ținut pasul cu creșterea PIB (fie ea și în pierderea de viteză concretizată în recesiunea tehnică). Ceea ce explică diminuarea ponderii veniturilor în PIB de la 18,5% la 18,3% și a creeat o presiune suplimentară în sensul limitării cheltuielilor.

Pe partea de cheltuieli, diminuarea a fost localizată cu precădere pe zona cheltuielilor de capital (-29%) și cea a proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă  (-14% în termeni nominali). Au mai scăzut ca pondere în PIB și sumele alocate pentru proiecte cu finanțare rambursabilă ( de la 0,4% la 0,2% din PIB sau -48,6% în termeni nominali).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Evoluții pozitive au înregistrat cheltuielile cu dobânzile, în scădere cu o zecime de procent din PIB, și cele cu subvențiile, diminuate într-un cuantum similar. Asistența socială s-a majorat sub ritmul de creștere al încasărilor bugetare (+3,5% în termeni nominali față de +4,1%) dar, la fel ca și veniturile, a scăzut ca pondere în PIB.


De remarcat păstrarea excedentului bugetului centralizat al unităților administrativ-teritoriale (date fiind necesitățile comunităților locale și imperativul de a angaja lucrări de la începutul anului pentru a mai avea și timp pentru finalizarea lor). Acesta se dublase, de la 0,95 miliarde lei după prima jumătate din 2013 la 1,9 miliarde lei după prima jumătate din 2014 și a coborât la ”doar” 1,7 miliarde lei la 7 luni din acest an.

Pe partea celorlalte bugete importante în structura bugetului general consolidat se remarcă gradul destul de scăzut de acoperire a cheltuielilor din veniturile specifice stabilite (74% la bugetul asigurărilor sociale și 82% la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Din acest motiv, pe primele șapte luni din 2014, bugetul asigurărilor sociale a necesitat subvenții de la bugetul de stat de aproape opt miliarde lei pentru a se asigura plata pensiilor și alte subvenții de 1,6 miliarde lei pentru a susține Fondul național de asigurări sociale de sănătate. Per total, cam aceeași sumă de pe primele 7 luni din 2013 (9,5 miliarde lei). Sau o medie de 0,2% din PIB pe lună, echivalentă cu 2,4% din PIB pe an.

Diferența este că în 2014 deficitul de 1% din PIB contabilizat la bugetul de stat a fost mai mic decât cel din 2013 și apoi a fost strâns spre zero la nivelul deficitului bugetului general consolidat prin limitarea drastică a cheltuielilor celorlalte bugete componente. Ori, aceasta din urmă este cifra publică pentru activitatea financiară de ansamblu a statului și ea arată mult mai bine decât cea aferentă strict bugetului de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: