3 ianuarie, 2024

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că va discuta deblocarea posturilor din sistemul sanitar, împreună cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării. Aproximativ 4.000 de medici au finalizat la sfârșitul anului 2023 rezidențiatul, însă nu se pot angaja în spitale, întrucât posturile vacante au fost blocate pentru a reduce cheltuielile bugetare.

Conform măsurilor introduse în 2023 pentru diminuarea deficitului bugetar, instituțiile publice care au nevoie urgentă de personal pot scoate la concurs posturile vacante numai dacă Executivul le aprobă un memorandum prin care angajările sunt argumentate.

În lipsa unei soluții, mare parte din acești profesioniști vor fi siliți să plece în străinătate, deși statul român a cheltuit milioane de euro pentru pregătirea lor.

(Citește și: România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă. Matematica medicinei românești)


În România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară, în special în județele unde nu există universități de medicină, există o lipsă acută de personal, în special medici. Aceste spitale aparțin preponderent administrației locale, acesta fiind motivul pentru care ministrul Alexandru Rafila spune că soluția va fi identificată împreună cu Ministerul Dezvoltării.

„Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (…) Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară”, a afirmat, miercuri, Rafila, la Digi 24.

Rafila a precizat că îi va informa pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, şi pe premierul Marcel Ciolacu pentru a găsi o soluţie pentru „deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare”.

„Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (…) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi (…) să scoatem posturile la concurs. (…) În perioada imediat următoare o să mă întâlnesc cu domnul ministru şi sunt convins că în momentul în care o să aibă toate informaţiile o să sprijine o soluţie care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale. Să avem în vedere şi aceste mii de tineri specialişti care trebuie să lucreze în România, din punctul meu de vedere. Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru – cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară”, a adăugat Rafila. 


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Medicii aia de care tot ziceti, is niste necalificati cu studii facute la mișto. CA SA I ANGAJATI LA STAT, PUNETI I SA SEMNEZE CONTRACTE PE 20 DE ANI, NU SA PKECE DUPA CE SE CALIFICA PE BANII NOSTRI DUPA STUDII TOT PE BANII NOSTRI. SI ANGAJATI MEDICII, NU PSIHOLOGI, PSIHIATRI SAU ALTE ORATANII INUTILE, CA MAJORITATEA FUG DE RASPUNDERE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Medicii aia de care tot ziceti, is niste necalificati cu studii facute la mișto. CA SA I ANGAJATI LA STAT, PUNETI I SA SEMNEZE CONTRACTE PE 20 DE ANI, NU SA PKECE DUPA CE SE CALIFICA PE BANII NOSTRI DUPA STUDII TOT PE BANII NOSTRI. SI ANGAJATI MEDICII, NU PSIHOLOGI, PSIHIATRI SAU ALTE ORATANII INUTILE, CA MAJORITATEA FUG DE RASPUNDERE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: