Statul și-a asigurat deja întreg necesarul de finanțare pentru 2020, an în care doar deficitul a fost evaluat, conform ultimei rectificări bugetare, la 96 de miliarde de lei (9,1% din PIB). Necesarul de finanțare reprezintă deficitul aferent anului la care se adaugă creditele mai vechi, care ajung la scadență și trebuie refinanțate, în valoare de 47,5 miliarde de lei în 2020.
De menționat este și faptul că necesarul de finanțare din acest an este cu 65% mai mare decât anticipa statul înainte de izbucnirea crizei COVID-19 și nu ar fi putut fi atras în absența emisiunilor de obligațiuni de pe piața externă, volumul fiind prea mare pentru a putea fi absorbit de investitorii interni.
Împrumuturile interne și externe, în lei, în euro și în dolari, de la investitori și populație accesate de Ministerul Finanțelor Publice în primele 11 luni din acest an depășesc 140 de miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro pe baza datelor oficiale.
De pe piața internă, statul a împrumutat până acum echivalentul a circa 79,4 miliarde de lei (prin oferte competitive și necompetitive, în lei și în euro), la care se vor mai adăuga încă cinci miliarde de lei în luna decembrie, potrivit prospectului lunar publicat recent. Suma ar putea fi chiar mai mare, dacă luăm în calcul faptul că în aproape fiecare lună din 2020 Finanțele au împrumutat mult peste valorile indicative anunțate la începutul fiecărei luni.
Prin cele patru împrumuturi externe, record ca număr, dar și ca valoare, Finanțele au împrumutat echivalentul a circa 56 de miliarde de lei în primele 11 luni din 2020.
La aceste sume se mai adaugă banii atrași de la populație, prin programele Fidelis și Tezaur, circa 6,1 miliarde de lei.
Cele mai recente date oficiale cu privire la necesarul de finanțare din 2020 (de după a doua rectificare) indicau un nivel de 138,5 miliarde de lei, la un deficit de 91 de miliarde de lei. Cum deficitul a fost revizuit la 9,1% din PIB în urma celei de-a treia rectificare, rezultă o creștere a necesarului de finanțare cu cinci miliarde de lei, la circa 143,5 miliarde de lei, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro.
Necesarul ar putea crește în funcție de valoarea reală a deficitului bugetar. Majoritatea prognozelor indică un nivel peste varianta cu care lucrează Guvernul. Comisia Europeană estimează un deficit de 10,3% din PIB, spre exemplu.
Sumele record împrumutate în 2020
Emisiuni externe – circa 56 de miliarde de lei:
- 2,5 miliarde de euro în noiembrie (12,17 miliarde de lei)
- 3,3 miliarde de dolari în iulie (13,2 miliarde de lei)
- 3,3 miliarde de euro în mai (16 miliarde de lei)
- 3 miliarde de euro în ianuarie (14,6 miliarde de lei)
(Notă: pentru simplificarea calculelor, s-a luat în considerare un curs de schimb de 4,87 lei/euro, respectiv 4 lei/dolar)
Emisiuni interne – circa 79,4 miliarde de lei
Sursă: BNR, calcule cursdeguvernare.ro
Titluri de stat pentru populație – 6,1 miliarde de lei
Începând cu luna iulie a fost relansat programul Tezaur, valoarea titlurilor de stat cumpărate de populație fiind de circa 1,4 miliarde de lei.
Ediția din vară a programului Fidelis s-a încheiat prin atragerea de finanțări în valoare de peste două miliarde de lei (1,22 miliarde de lei și 168,4 milioane de euro). Programul a fost reluat în toamnă, investitorii persoane fizice împrumutând statul cu alte 2,7 miliarde de lei.
Pentru luna decembrie, Finanțele au anunțat un program indicativ de împrumuturi de aproape cinci miliarde de lei. În doar două luni din 2020 nivelul împrumuturilor realizate efectiv au fost similare cu cele anunțate, în restul anului sumele atrase efectiv fiind semnificativ mai mari. Excepție face luna martie, când pandemia a generat ușoare probleme de finanțare, sumele atrase fiind cu circa 740 de milioane de lei mai mici decât cele avute în vedere.