În cazul radierii unei persoane fizice autorizate (PFA) care avea datorii fiscale, acestea vor fi preluate automat de persoana fizică ce lucra ca PFA, astfel încât să poată fi recuperate, scrie luni avocat.net, care citează un proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Finanțelor.
Practic, măsura este dorită în condițiile în care instanțele judecătorești anulează de obicei actele de executare silită pe care Fiscul le emite acum în asemenea cazuri.
Codul de procedură fiscală, ce ar urma să fie modificat prin ordonanță a Guvernului, va reglementa ce se va întâmpla cu datoriile fiscale neplătite în cazul PFA-urilor radiate. Concret, sumele rămase de plătit statului vor fi preluate automat de persoana fizică ce lucrase anterior ca PFA.
„În cazul în care obligația fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condițiile legii, următoarele persoane: (…) persoana fizică pentru obligațiile bugetare datorate, potrivit legii, din activitățile economice desfășurate de aceasta în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică, în cazul în care aceștia au fost radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii”, prevede documentul publicat zilele trecute de minister.
În momentul de față, Codul de procedură fiscală nu conține o asemenea prevedere, iar autoritățile au punctat că, în cazurile de acest fel, instanțele au obiceiul să anuleze actele de executare silită emise de Fisc. Cu alte cuvinte, datoriile PFA-urilor radiate nu prea pot fi recuperate ulterior de la persoanele fizice care au lucrat sub această formă de organizare.
„Astfel, în practica organelor fiscale s-a constatat că instanțele judecătorești au anulat actele de executare emise pe numele persoanelor fizice pentru obligațiile fiscale datorate de aceasta, ca urmare a desfășurării de activități economice în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică”, scrie în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță.
În momentul de față, în caz de neplată, datoriile fiscale sunt preluate de moștenitorii care acceptă succesiunea datornicului, de cel care preia drepturile și obligațiile debitorului supus divizării, fuziunii ori transformării sau de alte persoane, în condițiile legislației.