Volumul datoriilor companiilor a atins un nou nivel record la sfârșitul anului trecut, de 13.500 de miliarde de dolari, ca urmare a politicilor monetare expansioniste. În același timp, calitatea portofoliilor de obligațiuni corporative a scăzut, avertizează un studiu realizat de OECD.
Companiile au împrumutat în 2019 echivalentul a 2.100 de miliarde de dolari prin emisiuni de obligațiuni. Datele arată că, în comparație cu ciclurile anterioare de credit, stocul actual de obligațiuni corporative are o calitate inferioară – cerințele de rambursare sunt mai mari, scadențele mai lungi și măsurile de protejare a investitorilor mai laxe.
Puțin peste jumătate (51%) dintre obligațiunile emise de companii în 2019 au primit un rating de BBB, cel mai slab din categoria activelor recomandate investițiilor. În perioada 2000-2007, circa 39% dintre obligațiunile emise erau încadrate în această clasă de risc.
Totodată s-a consemnat o creștere a obligațiunilor înscrise în categoria nerecomandată investițiilor (junk). Anul trecut, un sfert dintre obligațiunile emise de companii nu au reușit să obțină un rating recomandat investițiilor, cel mai ridicat nivel de la nivelul anului 1980. Acest lucru ”indică faptul că probabilitatea intrării în incapacitate de plată va fi mai ridicată decât în ciclul de credit anterior”, notează experții OECD.
În 2019, doar 30% din stocul de obligațiuni corporative de la nivel mondial avea rating A sau mai bun și era emis de companii din economiile dezvoltate.
La sfârșitul anului trecut, valoarea obligațiunilor pe care companiile trebuie să le restituie în următorii trei ani a ajuns la un nivel record, de 4.400 de miliarde de dolari. Suma reprezintă 32,4% din sold, în creștere de la 25% în urmă cu un deceniu.