Datoria implicită a sistemului public de pensii (PAYG) în România era de 275 de miliarde de euro în 2015, de aproape 4 ori mai mare decât datoria publică a țării.
„De atunci, pensiile publice au mai crescut cu 30%, iar acum se propune o dublare a lor până în 2021, prin noua lege a pensiilor”, potrivit unui raport prezentat de Radu Crăciun, președintele Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), la conferina anuală a analșiștilor financiar-bancari.
Datoria publică implicită este valoarea actualizată obligațiilor viitoare de plată ale statului față de actualii și viitorii pensionari, care nu sunt acoperite prin contribuții.
Sistemele publice de pensii sunt sub o mare presiune peste tot în lume și că România nu face excepție.
Astfel, în perioada 1995-2017:
- 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii
- 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare
- 60 de state au redus beneficiile pentru actualii pensionari.
Presiunile asupra sistemului public de pensii din România sunt cu atât mai mari cu cât emigrația masivă a înrăutățit și mai mult scenariul demografic negativ avut în vedere la crearea sistemului.
Populația rezidentă a României a scăzut cu circa 3,5 milioane de locuitori între 1989-2017 şi, în același timp, structura pe vârste a populației s-a înrăutățit, ca urmarea a unei îmbătrâniri severe, mai spune raportul APAPR.
Raportul mai citează o estimare ONU, potrivit cpreia tendințele demografice adverse vor continua, iar România va fi unul dintre statele cu cea mai accentuată reducere și îmbătrânire a populației și în următoarele decenii.
Totodată, „creşterea salariilor bugetare şi modificările planificate pentru pensiile publice ar trebui reevaluate din cauza implicațiilor lor negative asupra sustenabilității fiscale şi asupra creşterii economice pe termen lung”, spune un raport FMI.