2 mai, 2023

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor (în Cabinetul Victor Ponta), a fost condamnat definitiv marţi la șase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Sentința a fost pronunțată în cazul cunoscut sub numele Dosarul tablourilor.

A fost menţinută dispoziţia tribunalului de confiscare a sumei de 4.296.270 de lei.

La instanţa de fond, Darius Vâlcov primise o condamnare de opt ani de închisoare, pedeapsă redusă acum la şase ani la apel, după ce judecătorii au constatat prescrierea faptelor pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.


De menţionat că înainte de a ajunge la Tribunalul Dolj dosarul a fost plimbat din motive de procedură la Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Olt.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015 de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare şi luare de mită.

El era acuzat în acest dosar că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane de lei.

Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri.

Dosarul Tablourilor


Cazul a fost numi Dosarul Tablourilor, după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Fostul social-democrat nu era cunoscător de artă, dar a identificat în achiziţia operelor de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: